BLOG
BİR TIKLA RANDEVU AL!
Lütfen "Ben robot değilim" olarak işaretleyiniz.

Gözde Işık Çakması Beyin Tümörü Belirtisi Midir?

Gözde ışık çakması beyin tümörü semptomları arasında yer alabilen bir durum olmakla birlikte birçok farklı hastalığın da belirtisi olabilmektedir. Beyin, yapısı gereği pek çok bölgeye ayrılan bir organdır. Bu bölümler vücudun çeşitli noktalarını etkiler. Tümörün hangi bölgede geliştiği oluşan semptomların da belirleyicisidir. Beyin tümörünün başlıca semptomları nöbetler, baş ağrısı, hafıza ve görme problemleri şeklinde sıralanabilir. Fakat her semptom gibi gözde ışık çakması da her zaman beyin tümörü bulunduğu anlamına gelmez. Bunun yanında beyin tümörü bulunan her hasta gözde ışık çakması semptomunu da göstermeyebilir.

gözde ışık çakması

Görme yeteneklerini ise etkileyen başlıca beyin bölgesi oksipital lobda gelişen ya da bu bölgeyi etkileyen tümörlerdir. Görme ile ilgili sorunlar, gözde yanıp sönen ışıklar, çift görme, bulanık görme ya da görme kaybı şeklindedir. Beyin tümörü nedeniyle veya tedavinin bir yan etkisi olarak görme ile ilgili bir sorun olduğunda bir göz doktorunun da tedaviye dahil edilmesi gerekir. Doktor, göz sağlığını kontrol eder ve günlük faaliyetlerin sürdürülmesine yardımcı olacak tedavi seçenekleri uygulanabilir.

Gözde Işık Çakmasının Nedenleri Nelerdir?

Beyin tümörleri ışık çakması gibi görme sorunlarına neden olabilir. Bunun nedeni tümörün kendisi olabileceği gibi tümör tedavilerinin bir yan etkisi olarak da meydana gelebilir. Tümör tedavisinde kullanılan radyasyonlar ya da tümörü çıkarmak için uygulanan ameliyattan sonra da bu semptomun yaşanması olasıdır. Özellikle beynin arkasında bulunan oksipital loblarda ve hipofiz bezinde gelişen tümörler beynin görme ile ilgili semptomlarına neden olan loblardır. Ortaya çıkan semptomlar görsel halüsinasyonlardan görme alanı kusurlarına ve kortikal körlüğe kadar değişebilir. Bu bölgelerde oluşan tümörler aynı zamanda optik sinirleri sıkıştırarak görme ile ilgili problemlere de neden olabilir. Gözde ışık çakması semptomunun nedeni de bu optik sinirlerde tümörün meydana getirdiği baskıdır.

Retina, gözün iç kısmının arkasını kaplayan ince, ışığa duyarlı bir dokudur. Elektrik sinyallerini optik sinir yoluyla beyne iletir. Gözde ışık çakması görülmesinin birçok nedeni olsa da, çoğu zaman nedenler retina üzerindeki basınç veya kuvvettir. Bu ışık çakmaları, gözün arka kısmında, retinanın bulunduğu yerde meydana gelir. Fakat gözde ışık parlamaları görülmesine çeşitli faktörler veya koşullar neden olabilir.

Arka Vitreus Dekolmanı

Gözü dolduran vitreus jeli ışığa duyarlı ve göz arkasında yer alan retinadan ayrıldığında arka vitreus yırtılması isimli sorun meydana gelmiş olur. Zamanla gözü dolduran vitreus jeli sıvılaşır ve yoğunlaşır. Bu yoğunlaşma retinadan ayrılmanın nedenidir. Artan yaş, aşınmalar ya da travma nedeniyle meydana gelebilir. Çoğu zaman 60 yaş üzerinde meydana gelen bir durum olarak öne çıkar. Bu sorunun yaygın belirtileri arasında ışık çakmaları ve gözün önüne ışıklı çizgiler düşmesi bulunur. Gözde ışık çakmaları çoğu zaman arka vitreus ayrılması vitreus kanaması, retina dekolmanı ya da makula deliği ile birlikte meydana geldiğinde görülür. Bu semptoma bazı durumlarda bozuk görme ve uçuşan cisimlerin görülmesi de eşlik eder.

Retina Yırtılması

Retina, gözün iç astarıdır; görmeyi sağlayan ince, ışığa duyarlı dokudur. Retina dekolmanı olarak da bilinen retina yırtılması ışık parlamalarına neden olur. Retinanın göz arkasından ayrılması retinadaki merkezi görüş noktası olan makula üzerinde meydana gelirse kalıcı görme kaybı meydana gelebilir. Retina, görmeden sorumlu ışığa duyarlı hücreleri içerdiğinden, hücre ölümünün sonuçları ciddi olabilir. Işık parlamaları, uçuşan cisimlerin görülmesi, görüntülerin bulanıklaşması gibi pek çok belirti ile kendisini gösterebilir.

Migren

Migren, nörolojik bir sorundur ve pek çok semptoma neden olabilir. Migrenler, genellikle görme bozukluklarına neden olan, birkaç saatten birkaç güne kadar süren şiddetli ve tekrarlayan baş ağrıları şeklinde ortaya çıkar. Işık çakmaları sıklıkla migrene eşlik eder ve genellikle periferik görüş alanlarında ortaya çıkar. Işık çakmaları baş ağrısı olmadan da meydana gelebilir. Özellikle oküler migrende bu durum yaygındır. Bu migren çeşidi göze giden kan damarlarının daralması nedeniyle kan akışının azalmasından kaynaklı olabilir. Bu durum ilerlediğinde görme kayıplarına da neden olabilir. Bu nedenle ışık parlamaları ile birlikte ilerleyen görme problemleri de meydana geliyorsa en kısa sürede bir sağlık kurumuna başvurulması gerekir.

Gözde Işık Çakması Kimlerde Daha Sık Görülür?

Işık çakmaları için en büyük risk faktörlerinden biri ilerleyen yaştır. Yaş ilerlemesi dışında optik sinirleri etkileyen her rahatsızlık ışık çakmaları için bir risk faktörü olabilir. Diyabet gibi kronik rahatsızlıklar ışık çakmalarına neden olan hastalıklar için bir sebeptir. Aynı zamanda bu hastalıklar genetik yatkınlık, göz travmaları gibi pek çok faktöre de bağlı olarak gelişebilir. Sık görülen risk faktörleri şunlardır:

  • Göz travması
  • Katarakt cerrahisi
  • Yaş ilerlemesi
  • Genetik
  • Radyasyon tedavisi
  • Kafa travması
  • Miyopluk
  • Retina dekolmanı
  • Oküler migren

Ne Zaman Doktora Görünmek Gerekir?

Işık çakmaları zararsız olabildiği gibi acil tedavi gerektiren ciddi bir göz probleminin göstergesi de olabilir. Gözlerdeki ışık çakmalarının nedeninin doğru teşhisi için bir göz doktoru tarafından teşhiste önemlidir. Işık çakmalarının pek çok nedeni bulunabilir bazen de tedavi edilmediği takdirde kalıcı görme hasarına neden olabilecek sağlık durumlarının da habercisi olabilir. Bu nedenle birden fazla defa bu semptom yaşandığında mutlaka bir doktora kontrole gidilmelidir. Doktor sorunu tam olarak teşhis edebilir ve belirtilerin nedeni hakkında bilgi verebilir. Eğer gerekli görülürse uygun bir tedavi planı hazırlanabilir.

Gözde Işık Çakması Tanısı Nasıl Konulur?

Bir süredir parlamaları veya uçuşmaları olan ve başka semptomları olmayan kişilerin bir noktada göz muayenesi olması gerekir. Doktor öncelikle kişinin tıbbi geçmişini inceler. Var olan diğer hastalıklar bu noktada çok önemlidir. Aynı zamanda fizik muayene ile göz incelenir ve bu parlamaların nedeninin anlaşılması için ek testler istenebilir. Göz keskinliği ve ışığa tepki ilk olarak kontrol edilen faktörlerdendir. Göz muayenesinde kişinin retinası detaylı şekilde incelenir. Doktor eğer gerek duyarsa beyin tümörü gibi durumların incelenmesi için kişiyi diğer tıp bölümlerine sevk edebilir. Bu durumda görüntüleme teknikleri gibi bir dizi tetkik uygulanır. Görüntüleme tetkikleri dışında tümörün kötü huylu ya da iyi huylu olduğu biyopsi ile incelenebilir. Aynı zamanda oküler migren gibi bir durumun teşhisi için de detaylı bir göz muayenesi ve nörolojik testlere ihtiyaç duyulabilir. Vitreus ayrılması ve retina yırtılmasında da teşhis aynı şekildedir. Fakat farklı olarak oküler ultrasona ihtiyaç duyulabilir.

Gözde Işık Çakması Tedavisi

Ara sıra görülen bazı ışık parlamaları tedavi gerektirmez. Ancak sık sık ışık parlamaları görülmesi bunlara neden olan altta yatan durumu tedavi edebilecek bir göz doktoruna danışılması gerekir. Işık çakması bir semptom olduğundan, tedavi yöntemleri altta yatan duruma bağlıdır. Retinanın yeniden birleştirme ameliyatı, ayrılmış bir retina için kullanılabilir. Retina yırtığı, bazen kalıcı görme kaybına neden olabilecek ciddi bir göz rahatsızlığı olan retina dekolmanına yol açabileceği için görme kaybı ortaya çıkmadan acil tedavi gerekir. Aynı zamanda küçük retina yırtıkları veya retina delikleri için kriyoterapi veya lazer tedavisi yapılabilir. Diyabetik retinopatiden kaynaklanan yara izi bulunursa tedavi, yeni kan damarlarıyla başa çıkmak için lazer kullanmayı, yara izini gidermek için göz ameliyatını veya yeni kan damarlarının oluşmasını önlemek için göz enjeksiyonlarını içerebilir. Altta yatan neden yaşa bağlı makula dejenerasyonu ise, bu genellikle ilaç enjeksiyonları ile tedavi edilir. Oküler migrenden kaynaklanan ışık çakmalarında, bu durum genellikle kendi kendine geçer.

Tarih: 18/05/2023
HIZLI RANDEVU AL