fbpx

444 0 481

SOSYAL MEDYADA BİZİ TAKİP EDİN

ONLINE RANDEVU FORMU

Göz muayenesi tüm göz rahatsızlıklarının tespiti için hekim tarafından hastaların şikayetlerine yönelik yapılması zorunlu bir takım prosedürleri içermektedir. Genel göz muayenesi yapılmadan herhangi bir göz sorunu bulunup bulunmadığı ve sorun var ise bu sorunun ne olduğunu tespit etmek imkanlı değildir.

Göz Muayenesi Nedir?

Genel göz muayenesi gözün birden fazla unsurunun detaylı bir şekilde hekim tarafından incelenmesini içermektedir. Kapsamlı bir göz muayenesi 30 dakika sürmektedir. Muayene sırasında damla ile de göz dibine mutlaka bakılmalıdır. Çeşitli göz testi uygulamaları ile hastanın gözündeki çeşitli görme kusurları ortaya koyulabilmektedir.

Görme Keskinliği Testi

Görme keskinliği testi, kapsamlı bir göz muayenesinden sonra ince detayları görebilme yeteneğimiz giderek küçülen rakamlardan oluşan testlerle güvenli olarak ölçülür. En küçük objelerden başlayarak daha büyük objelere doğru sırasıyla merkezi görmenin belirlenmesi sağlanır. Üç temel fonksiyon içim ölçüm mevcuttur: Işık ayrımı fonksiyonu, uzaysal ayrım fonksiyonu, kesintili ışık ayrım fonksiyonu.

Göz Kırma Kusurları Ölçümü (Oftamolojik Muayene)

Göz numarasını tespit etmeye yarayan otorefraktometre cihazı ile gözümüzde oluşan kırma kusuru nedeniyle net görememe durumu gözlük ihtiyacını doğurabileceği için gözlük muayenesi yapılmaktadır. Astigmat, miyop ve hipermetrop kusurlarının var olup olmadığı ölçülür. Herhangi bir göz kırma problemi varsa uygun gözlük numarası tespiti yapılır. Çocukların göz muayenelerinde ise gözlerin uyum yapma yeteneğinin geçici olarak baskılanması amacıyla gözlere bir damla damlatılarak ölçüm yapılmaktadır. Kullanılan damlalar görmede geçici bulanıklığa neden olmaktadır.

Göz Kapağı Muayenesi

Göz kapakları, gözyaşı bezleri, gözyaşı boşaltım sistemi ve göz etrafındaki alanların durumu hekim tarafından detaylı bir şekilde incelenmektedir. Ayrıca göz kapaklarının şekli, hareketi, rengi, göz kapakları arasındaki farklılıklar, kapanıp açılma fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde çalışması ve herhangi bir kitle olup olmadığı da kontrol edilmektedir.

Göz Kaslarının Muayenesi

Gözün iç kasları ve göz bebeğinin hareketini kontrol etmektedir. Özellikle gözün içe hareketi “m.rectus internus”; dışa hareketleri ise “m.rectus externus” adı verilen kaslar tarafından kontrol edilmektedir. Bu kasların sağlıklı çalışıp çalışmadığının anlaşılması için ise göz kasları muayene edilmektedir. Gözün dış kasları da gözlerin paralel durmasını sağlamaktadır. Şaşılık ve çift görme muayenelerinde göz kaslarının durumu saptanır.

Göz Tansiyonu Ölçümü

Otomatik ya da manuel yöntemler yardımı ile göz içi basıncı saptanır. Otomatik yöntemde bilgisayar yardımı ile göze temiz hava püskürtülerek yapılmaktadır. Bir diğer seçenek ise doktorun, hastanın göz tansiyonu ölçümünü kendisinin gerçekleştirmesidir. Bu ölçümler, glokom hastalığının erken teşhisi için büyük önem taşır.

Biomikroskobik Muayene

Slit lamb adındaki, birden çok cihazın bir araya gelmesi ile oluşmuş cihaz yardımıyla kornea, iris, lens ve retina tabakasının detayları incelenmektedir. Eğer bir probleme rastlanırsa bu probleme dair bulgular araştırılmaktadır. Biyomikroskop olmadan göz muayenesini gerçekleştirmek olanaklı değildir. Çünkü biyomikroskop sayesinde çıplak gözle incelenmesi imkanlı olmayan göz dokuları büyütülerek incelenebilmektedir.

Göz Dibi Muayenesi

Göz dibi muayenesi damla damlatılıp göz bebeği büyütülerek yapılmaktadır. Bu muayene ile retina ve göz içi lensi detaylı şekilde muayene edilmektedir. Gözün içi yapısı göz dibi muayenesinde incelenmektedir. Retina dekolmanı, glokom, hipertansiyon, beyin tümörü ve vücuttaki çeşitli hastalıklara ait belirtileri saptanabilmektedir. Çocuklarda ise göz bebeğinin büyütülmesiyle gizli kalmış görme kusurları tespit edilebilmektedir.

göz muayenesi

ONLINE RANDEVU FORMU

venividigoz-logo.png

Bilgileriniz tarafımıza ulaştı.
Hasta danışmanlarımız en kısa sürede sizinle iletişime geçecektir. Teşekkürler.