BLOG
BİR TIKLA RANDEVU AL!
Lütfen "Ben robot değilim" olarak işaretleyiniz.

Göz Batması Neden Olur? Ne İyi Gelir?

Göz batması, gözde rahatsızlık, yanma veya acıma hissine neden olan bir göz rahatsızlığıdır. Gözde batma nedenleri arasında göz kuruluğu, göz enfeksiyonları, alerjiler, yabancı cisimler, kontakt lens kullanımı veya göz yorgunluğu gibi çeşitli faktörler yer alabilir. Göz batması, geçici bir durum olsa da bazı kişilerde ciddi bir göz rahatsızlığının belirtisi de olabilir. Göz batması, genel olarak göz kapağı veya göz yüzeyindeki sinir uçlarının uyarılması sonucu ortaya çıkan bir bir durumdur. Gözyaşları gözün nemlenmesini sağlama gözü koruma işlevi görür. Gözyaşı tabakasında bir bozulma veya yetersiz gözyaşı üretimi, gözde kuruluk hissi ile birlikte batma hissine neden olabilir. Gözde batma hissi ayrıca, göz yüzeyindeki tahriş veya inflamasyon sonucu da ortaya çıkabilir. Göz batması genellikle bu duruma eşlik eden diğer semptomlarla birlikte değerlendirilir. Kızarıklık, kaşıntı, sulanma, hassasiyet, bulanık görme veya göz ağrısı gibi belirtiler, göz batması şikâyetini altta yatan nedenini belirlemeye yardımcı olabilir. Göz batması, uyku düzenine dikkat edilmesi, dinlenme, suni gözyaşı damlası kullanımı ile kısa sürede düzelebilir. Ancak bu durum uzun süredir devam ediyorsa ve başka semptomlara da sebep oluyorsa mutlaka bir göz doktoru değerlendirmesi gerekir.

göz batması

Göz Batması Neden Olur?

Gözde batması, göz rahatsızlıkları arasında yaygın görülen bir durumdur ve çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Bu durumun bazı nedenleri aşağıdaki gibidir:

  • Göz kuruluğu: Gözlerin yeterli miktarda gözyaşı üretemediği veya gözyaşının yetersiz kaldığı zaman göz kuruyabilir ve buna bağlı olarak batma hissi oluşabilir. Kuru göz, uzun süreli bilgisayar kullanımı, telefon, televizyon gibi mavi ışık maruziyeti, kuru hava, göz enfeksiyonları, yaşlanma, hormonal değişiklikler veya bazı ilaçlar gibi faktörlerden kaynaklanabilir.
  • Göz enfeksiyonları: Gözde oluşan bazı enfeksiyonlar, gözde tahrişe ve batma hissine neden olabilir. Bu durum batma dışında, gözde kızarıklık, kaşıntı ve sulanma gibi semptomlara da yol açabilir.
  • Göz alerjileri: Polen, toz, hayvan tüyleri veya bazı kimyasal maddeler alerjik reaksiyonlara sebep olan çevresel faktörlerdir. Bu durum, gözde batma, kızarıklık, kaşıntı ve sulanmaya yol açabilir.
  • Yabancı cisimler: Göze giren toz parçacığı veya kirpik gibi yabancı cisimler, batma hissine neden olabilir.
  • Kontakt lens kullanımı: Kontakt lensler, hijyen kurallarına uygun olmayarak veya yanlış kullanıldığında gözde rahatsızlık ve batma hissine neden olabilir. Bu durumun önüne geçmek için lenslerin temizliğine dikkat etmek ve kullanım talimatlarına uymak önemlidir.
  • Göz yorgunluğu: Göz yorgunluğu, uzun süreli bilgisayar kullanımı, yoğun okuma veya gözle odak gerektiren diğer aktiviteler nedeniyle meydana gelebilir. Bu durumda batmaya, ağrı ve yanma hissi de eşlik edebilir.

Göz batması, yukarıda bahsedilen nedenlerden veya altta yatan diğer tıbbi durumlardan kaynaklanabilir. Göz doktorları bu durumun sebebini belirleyerek doğru tedaviyi uygulayabilir.

Göz Batmasına Neden Olan Hastalıklar?

Göz batması, çeşitli hastalıklar veya göz sağlığını ilgilendiren sorunlar tarafından tetiklenebilir. Bu duruma neden olan bazı hastalıklar şu şekilde belirtilebilir:

  • Konjonktivit: Konjonktivit, gözün konjonktiva adı verilen saydam tabakasının iltihaplanmasıdır. Bu enfeksiyon, bakteriyel, viral, alerjik nedenlerden dolayı meydana gelebilir. Konjonktivitte ortaya çıkan bazı belirtileri, batma, gözde yanma, sulanma, kızarıklık, kaşıntı gibi semptomlara da neden olabilir.
  • Blefarit (göz kapağı iltihabı): Blefarit, batma şikâyetine neden olan ve göz kapaklarının kenarında yer alan kirpik köklerinin iltihaplanması durumudur. Blefarit, kronik bir durum olabilir ve uzun süreli tedavi gerektirebilir. Yağ bezlerindeki tıkanıklık, alerjik reaksiyonlar ve bakteriyel enfeksiyonlar gibi çeşitli faktörler veya göz kapaklarının temizliği ve hijyenine dikkat edilmediğinde kaynaklanabilir.
  • Keratit (kornea iltihabı): Keratit, gözün görme için odaklanmasına yardımcı olan şeffaf bir doku tabakası olan korneanın (gözün saydam ön yüzey tabakası) iltihaplanmasıdır. Keratit, bakteriyel, viral veya mantar enfeksiyonları, yüzeysel yaralanmalar, kontakt lens kullanımı, göz kuruluğu, bağışıklık sistemi problemleri veya diğer faktörlerden kaynaklanabilir. Keratit durumunda, gözde yabancı cisim varmış hissi, yanma, batma ve çeşitli görme problemleri ortaya çıkabilir.
  • Kornea yaralanmaları: Kornea yaralanması, gözün saydam ön yüzey tabakası olan korneada oluşan bir hasardır. Kornea yaralanmaları, travma, yabancı cisimlerin göze kaçması, keskin veya sivri nesnelerle temas, yanıklar, cerrahi komplikasyonlar veya kontakt lens kullanımı gibi çeşitli nedenlerden meydana gelebilir. Kornea yaralanmasıyla birlikte, batma, kızarıklık, ışığa karşı hassasiyet, bulanık görme gibi semptomlar ortaya çıkabilir.
  • Glokom: Glokom, halk arasında göz tansiyonu olarak da bilinen ve göz içi basıncının artmasıyla birlikte optik sinire zarar veren bir göz hastalığıdır. Göz içi basıncı normalden daha yüksek olduğunda, optik sinirin liflerinde hasar meydana gelir ve görme kaybına varan sonuçlara yol açabilir. Glokoma bağlı olarak göz batması, şiddetli ağrı, bulanık görme, baş ağrısı ve kusma gibi belirtilerle görülebilir.

Göz Batmasına Ne İyi Gelir?

Göz batması genellikle gözdeki tahriş, irritasyon, stres, yorgunluk, göz kuruluğu veya göz enfeksiyonları gibi nedenlerden kaynaklanabilir. Göz batmasına ne iyi gelir? sorunun bazı cevapları ise şunlar olabilir:

  • Göz hijyeni: Gözleri düzenli olarak temiz ve ılık su kullanarak nazikçe yıkamak gözdeki tahrişi azaltarak batma hissini giderebilir. Ayrıca, gözde yabancı cisim varsa veya tahriş edici bir maddeyle temas etmişse gözleri mümkün olduğunca hızlı bir şekilde yıkamak gerekir.
  • Sıcak kompres uygulamak: Göz kapaklarının üzerine hafifçe yerleştirilen ılık bir bez veya göz pedi kullanarak yapılan sıcak kompres uygulamaları, gözlerin etrafındaki kasları ve dokuları rahatlatabilir. Ayrıca, papatya çayı ile göze ve göz kapaklarına pansuman yapmak da bazı doğal tedavi yöntemleri arasında yer alabilir. Bu uygulamalar, gözdeki tahrişi ve batma hissini azaltabilir.
  • Lens kullanımına dikkat etmek: Göz batması durumunda, kontakt lensleri çıkarmanız rahatlama sağlayabilir. Kontakt lensler, göz yüzeyinde tahrişe neden olabilir, bu nedenle batma hissini azaltmak için bir süreliğine çıkarmanız faydalı olabilir. Doktorlar böyle bir durumda, farklı bir kontakt lens markası veya tipi önerebilir. Ayrıca, uygun numaralı gözlükler kullanmak da göz batmasını azaltabilir.
  • Gözleri dinlendirmek: Bilgisayar, telefon veya televizyon ışıkları, gözdeki batma hissini artırabilir. Bu nedenle gözlerinizi dinlendirmek için bahsedilen aletlere daha az bakmak veya gözü bir süre kapalı tutmak batmaya iyi gelebilir.
  • Alerjiden korunmak: Göz batması alerjik reaksiyonlardan kaynaklanıyorsa, alerjenlerden korunmak önemlidir. Polenler, ev tozu, hayvan tüyleri gibi alerjenlere maruz kalmaktan kaçınmak için uygun önlemler almak faydalı olabilir.
  • Göz egzersizleri: Göz egzersizleri, göz sağlığını korumak ve göz yorgunluğunu azaltmak, göz kaslarını güçlendirmek, batma şikâyetlerinin giderilmesi için yararlı olabilir. Bunun için kısa bir süre boyunca gözleri sık sık kırpma, göze avuç içiyle hafifçe bastırma veya uzak bir nesneye odaklanma hareketleri yapılabilir.
  • Göz damlaları: Göz doktorları tarafından önerilen göz damlalarını kullanmak, göz batması semptomlarını hafifletmek veya ortadan kaldırmak için faydalı olabilir. Bu ilaçları düzenli olarak kullanarak tahriş azaltabilir veya enfeksiyon varsa tedavi edebilir.

Göz batması şikâyetinin giderilmesi için önemli olan bu duruma neden olan faktörlerin belirlenmesi ve buna uygun bir tedavidir. Göz doktorları bu duruma sahip kişilere en uygun tedavi yöntemlerini önerebilir.

göz batması neden olur

Göz Batması İçin Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

Göz batması genel olarak geçici bir rahatsızlık olarak kabul edilebilir ve çoğunlukla da birkaç güne kendiliğinden geçme eğilimi gösterir. Ancak bu durum bazı kişilerde uzun süre devam edebilir ve tıbbi tedavi gerektirebilir. Göz batması durumunda doktora gitmeyi gerektiren bazı haller şunlardır:

  • Şiddetli veya sürekli batma hissi
  • Kronik veya tekrarlayan batma hissi
  • Travma veya yabancı cisim teması
  • Kızarıklık, kaşıntı, sulanma, şişlik, göz ağrısı veya hassasiyet gibi diğer göz problemleri
  • Görme yetisinde azalma veya bulanık görme

Unutmamalıdır ki, gözler hassas bir organdır ve herhangi bir göz rahatsızlığının tedavi edilmesi gerekir. Göz batması veya diğer göz rahatsızlıklarıyla ilgili bir şüphe veya endişe durumunda bir göz doktoruna danışmak gerekir.

Kaynakça

https://www.healthline.com/health/feels-like-something-is-in-my-eye

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-eyes/symptoms-causes/syc-20371863

https://www.webmd.com/eye-health/eye-exercises


Tarih: 26/12/2023
HIZLI RANDEVU AL