Katarakt Cerrahisi
Katarakt Ameliyatı, şeffaflığını kaybeden doğal göz içi lensin çeşitli cerrahi yöntemlerle alınarak, yerine yapay ve şeffaf göz içi merceğin koyulması işlemidir. Operasyonun amacı katarakta bağlı görme kaybının giderilmesidir.
Katarakt ameliyatı ayakta tedavi niteliğindedir. Hastanede kalmayı gerektirmez, hasta aynı gün taburcu edilir. Bir gün arayla her iki göze de uygulanabilen katarakt ameliyatı ortalama olarak 15 dakika sürmektedir. Genellikle lokal anestezi altında uygulanan bir işlemdir.
Sağlıklı bir göz merceği şeffaftır. Ancak katarakt oluşumu sonrasında zaman içerisinde şeffaflığını kaybeder. Bunun sonucunda ise giderek artan bir görme kaybı yaşanmaktadır. Özetle katarakt göz içi merceğin matlaşıp şeffaflığını kaybetmesidir. Katarakt ameliyatı, bu durumun kalıcı olarak tedavi edilmesindeki tek çözümdür.
Katarakt Ameliyatı, özellikle 40 yaş sonrası kişilerde dünya genelinde en çok yapılan ameliyatlardan biridir. Bunun nedeni kataraktın hem genetik ve çevresel birçok nedenle oluşabilmesi hem de yaşlanmanın bir sonucu olarak ortaya çıkabilmesindendir.
KONU BAŞLIKLARI
- Katarakt Ameliyatı Nasıl Yapılır?
- Katarakt Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılır?
- Katarakt Ameliyatı Çeşitleri Nelerdir?
- Ameliyat Öncesi Süreç Nasıldır?
- Operasyonda Kullanılacak Merceğe Nasıl Karar Verilir?
- Operasyonda Hangi Mercekler Kullanılmaktadır?
- Katarakt Ameliyatı Uygulamaları
- Ekstra Kapsüler Cerrahi Aşamaları
- Fakoemülsifikasyon Cerrahi Aşamaları
- Lazer Cerrahisi Aşamaları
- Katarakt Ameliyat Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
- Operasyon Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
- Katarakt Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
- Katarakt Ameliyatı Nasıl Olur?
- Katarak Ameliyatı İle İlgili Sık Sorulan Sorular
Katarakt Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Katarakt ameliyatı uygulamalarında farklı teknikler olsa da hepsi için ortak amaç söz konusudur. Katarakt operasyonu göz ameliyatı niteliğindeki mikro cerrahi işlemidir. Bütün işlemler çok küçük aletler yardımıyla mikroskop altında yapılmaktadır.
Katarakt ameliyatı, göz içi lensteki kataraktın sertliğine bağlı olarak ortalama süre 10-15 dakika arasındadır. Ameliyatın genel uygulama aşamaları şu şekildedir:
- Ameliyat öncesinde göz bebeğinin büyütülmesi amacıyla göze damla damlatılmaktadır. Bu aşamada doktor tarafından uygun görülürse hastaya sakinleştirici verilebilir
- Hasta, ameliyathaneye alınır ve ameliyat yatağına uzanması sağlanır. Üzerine ve göz çevresine steril bir örtü örtüldükten sonra hastanın operasyon sırasında bir şey hissetmemesi amacıyla gözüne anestezik damla damlatılır. Hastadan tam gözünün üzerindeki sabit bir ışığa sürekli olarak bakması istenmektedir
- Göz dışından açılan küçük kesiler ile kataraktlı doğal göz lensi uygulanan çeşitli teknik ile göz içinden çıkartılır
- Ameliyat sırasında, öncesinde doktorun tavsiyesi ve hastanın seçimine göre belirlenen yapay ve saydam göz içi lens, hastanın gözüne yerleştirilir
- Bazı katarakt ameliyatı türleri dikiş gerektirirken bazıları gerektirmez
- Operasyon sonunda göz koruyucu bir bant ile kapatılır
GÖZ DOKTORLARIMIZDAN HIZLI RANDEVU ALMAK İÇİN TIKLAYIN
Katarakt Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılır?
Katarakt ameliyatı, katarakt hastalığının kalıcı olarak tedavisi için yapılmaktadır. Hastalığın cerrahi operasyon dışında, ilaçla tedavisi kalıcı bir çözüm değildir. İlaç tedavisi, yalnızca hastalığın ilerleyişini yavaşlatma açısından bir çözüm yoludur.
Katarakt çevresel faktörler ve genetik sebeplerle oluşabildiği gibi genel olarak yaşlanmanın sonucu olarak ortaya çıkar. Katarakt oluşumu, uzun yıllar içinde oluşan ve kademeli olarak ilerleyen bir süreçtir.
Katarakt başlangıç aşamasından ileri seviyeye genellikle yavaş bir ilerleme gösterir. Katarakt oluştuktan sonra bulanık görme ile görüş keskinliğinde azalma durumu sürecin ilerleyen aşamalarında kendini gösterir. Hastalar genellikle başlangıç aşamasında numaralı gözlük kullanarak ve daha iyi aydınlatma ile günlük işlerine devam edebilirler.
Hastalık ileri seviyeye geldiğinde, kişi bir süre sonra kitap okurken, araba kullanırken, loş ışıkta detaylı görüş gerektiren işlerle uğraşırken ve diğer günlük aktivitelerini tek başına yaparken zorlanmaya başlar. Hastalığın ilerleyiş süreci bu aşamaya geldiğinde ameliyat olmak hasta için tek kalıcı çözümdür. Bu sayede hastanın yaşam kalitesinin arttırılması amaçlanmaktadır.
Katarakt ameliyatı olmaya çeşitli tetkikler sonucunda doktor tavsiyesi ile karar verilebilmektedir. Buradaki önemli nokta, kataraktın kişinin yaşam kalitesini ne derecede etkilediğidir.
Katarakt Ameliyatı Çeşitleri Nelerdir?
Katarakt ameliyatı için temel prosedür kataraktlı doğal göz içi lensin temizlenmesi ve yerine yapay göz içi merceğin yerleştirilmesidir. Göz içine yerleştirilen yapay göz içi mercek türüne göre hastalar gözlüklü veya gözlüksüz olarak yaşamlarına devam edebilmektedirler.
Katarakt ameliyatı çeşitleri teknolojinin ilerlemesiyle birlikte gün geçtikçe çeşitlilik göstermiştir. Ameliyat için günümüzde yaygın olarak en son yöntemlerden biri fako yöntemi sıklıkla kullanılmakla beraber, diğer daha eski yöntemlerde bazı durumlarda uygun hastalar için kullanılabilmektedir. Burada önemli olan nokta uygulanacak yöntem ile tedavinin başarıya ulaştırılması. Yani operasyon sırasında ve sonrasında komplikasyon riskini ortadan kaldırmak ve yeni yerleştirilen göz içi mercekle beraber hastanın görmesini maksimum seviyeye çıkartmaktır.
Katarakt cerrahisinin 3 farklı tipi mevcuttur. Bunlar;
- Ekstra Kapsüler Katarakt Cerrahisi
- Fakoemülsifikasyon Katarakt Cerrahisi
- Lazer Katarakt Cerrahisi
Ameliyat Öncesi Süreç Nasıldır?
Katarakt ameliyatına, hastalığının tespitine yönelik çeşitli tetkikler uygulanması sonucu karar verilebilmektedir. Katarakt tedavisi planlanmadan önce hekim tarafından genel göz sağlığının belirlenmesi amacıyla kapsamlı bir göz muayenesi yapılmaktadır.
Yine bu aşamada hastanın, presbiyopi ve göz kırma kusurlarından birine sahip olup olmadığı ortaya çıkarılabilmektedir. Çünkü hastada astigmat mevcut ise astigmatı da tedavi edecek bir lens seçimi yapılması uygun olacaktır.
Katarakt ameliyatı öncesinde en önemli nokta, hastanın ameliyat sonrasında iyi görüp görmeyeceğinin belirlenmesidir. Bu aşamada OCT denilen tetkik ile hastanın retinası incelenmektedir.
Biometri yöntemiyle göz içi lensin gücü, keratometri ile de kornea kalınlığı ölçülmektedir. Bu ölçümler sayesinde hastanın göz yapısı ve ihtiyacına uygun göz içi lens seçimi yapılabilmektedir.
Operasyonda Kullanılacak Merceğe Nasıl Karar Verilir?
Katarakt ameliyatı öncesi tetkiklerde hastanın doğal göz içi lensi yerine hangi merceğin uygulanacağına karar verilebilmektedir. Bu tetkiklerde biometri ile gözün içindeki doğal lensin kırıcılığı ve keratometri ile kornea kalınlığı ölçülür. Ayrıca yine çeşitli tetkiklerle hastanın göz boyutu ve şeklinin ölçümü yapılmaktadır. Bunların sonucuna göre hastanın göz numaralarına uygun bir lens seçimi yapılabilmektedir.
Operasyonda uygulanacak göz içi lens seçimi yapılırken hastanın göz yapısı ve genel göz sağlığının uygunluğu dışında yaşam tarzına ve alışkanlıklarını da dikkate alarak göz doktoru tarafından çeşitli lens tiplerinden biri önerilmektedir.
Operasyonda Hangi Mercekler Kullanılmaktadır?
Katarakt ameliyatı esnasında 3 farklı tip göz içi lens uygulanabilmektedir.
Monofokal Lensler: Bu lens türü sabit odaklı lens olarak da bilinmektedir. Uzak veya yakın görüşten biri için net görme söz konusudur. Çoğu kişiye uzak görüş netliği için uygulanmaktadır. Hastalar yakın görme ve ara mesafeler için operasyon sonrasında gözlük kullanmak zorunda kalırlar.
Bifokal Lensler: Hem yakın hem de uzak mesafede odaklanmaya imkan vermektedirler. Orta mesafeler için gözlük ihtiyacı ortaya çıkabilmektedir.
Trifokal Lensler (Akıllı Lensler): Katarakt ameliyatı uygulamalarında yaygın olarak kullanılan ve Akıllı lens olarak da bilinen trifokal lensler ile hastalar hem yakın hem uzak hem de orta görüş mesafelerinde net görüş elde edebilmektedirler. Böylece operasyon sonrasında hastada gözlük ihtiyacı tamamen ortadan kalkmaktadır. Akıllı lensler doğal göz içi lens gibi çalışarak tüm mesafelerden göze gelen ışığı retinaya iletebilmektedirler.
Katarakt hastalarına uygulanabilen tüm bu lensler dışında Torik lensler ve Add-on (tamamlayıcı mercek) göz içi lens uygulamaları da farklı tedaviler gerektiren hastalara yapılabilmektedir.
Torik Lensler: Torik lensler kataraktı olup da aynı zamanda astigmat problemine de sahip olan kişilere uygulanmakta olan göz içi lenslerdir.
Add- on Lensler: Add- on lensler daha önce katarakt ameliyatı olup da tek odaklı lens yerleştirilen hastaların, göz içine ikinci bir lens niteliğinde yerleştirilerek üç odağı da net bir biçimde görmelerini sağlayan lenslerdir.
Katarakt Ameliyatı Uygulamaları
Katarakt ameliyatı, yapılan operasyon türüne göre prosedürde farklılıklar göstermektedir.
Ekstra Kapsüler Cerrahi Aşamaları
Bu ameliyatta korneada geniş bir kesi açılır. Bu kesiden kataraktlı göz lensi vakumla çıkartılır. Daha sonra aynı kesiden yapay göz lensi yerleştirilir. Bu tip katarakt ameliyatında göz lensi parçalanmaz ve ek parça olarak çıkartılır.
Son olarak kornea açıklığı dikilerek operasyon sonlandırılır. Genellikle özel durumlarda uygulanan bir yöntemdir. İyileşme fako yöntemine göre daha yavaştır.
Fakoemülsifikasyon Cerrahi Aşamaları
Katarakt ameliyatı yöntemlerinden Fako yöntemi günümüzde en fazla kullanılan yöntemdir. Bu yöntemde göz içine küçük bir kesiden girilerek kataraktlı doğal göz lensi, yüksek frekanslı ultrasonik ses dalgaları yardımıyla parçalanır. Daha sonra vakum yardımıyla bu parçalar çekilerek yerinden temizlenir.
Son olarak göz içine katlanarak yerleştirilen yapay göz içi mercek yerleştirilir. Kesi yeri çok küçük olduğu için dikiş gerektiren bir yöntem değildir. İyileşmenin hızlı olduğu ve komplikasyon riskinin düşük olduğu katarakt cerrahisi yöntemdir.
Lazer Cerrahisi Aşamaları
Lazer ışınları yardımıyla ameliyat kesileri açılır ve belirli aşamalarda, özellikle kataraktlı doğal lensin parçalanmasında yine lazer ışınından yararlanılır. Kataraktlı göz içi lensi fako cihazı ile temizlenir. Operasyonun son aşamasında yapay göz içi lensi yerleştirilir. Lazer ile katarak ameliyatı her vaka için uygun değildir.
Katarakt Ameliyat Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Katarakt ameliyatı sonrasında hastanede kalmaya gerek yoktur. Hasta belirli bir süre gözetim altında tutulduktan sonra bir saat içinde taburcu edilmektedir. Katarakt ameliyatı sonrası iyileşme sürecinde aşağıdaki semptomlar görülebilmektedir:
- Ameliyattan sonra ilk birkaç gün ışıkları olduğundan daha parlak ve renkleri olduğundan daha keskin görmek normaldir.
- Görmede bulanıklık ilk bir hafta boyunca görülebilmektedir. Hastaların birçoğu operasyondan hemen sonra çok daha iyi görmektedir. Ancak görüş kalitesinin maksimum seviyeye gelmesi 2 ayı bulabilir.
- İlk bir hafta gözlerde kızarıklık, kaşıntı ve sulanma normaldir. Ancak bu durum ağrı ile beraber hastayı rahatsız edici bir seviyeye geldiğinde göz doktoruna başvurulmalıdır.
Operasyon Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Katarakt ameliyatı sonrası dikkat etmesi gerekenler aşağıdaki gibidir:
- Hastanın görüşü tamamen iyileşene kadar araç kullanmamalıdır
- Doktorun belirttiği aralıklarla düzenli doktor kontrolleri ihmal edilmemelidir
- Doktorun reçete ettiği göz damlalarının düzenli olarak kullanılmasına özen gösterilmelidir. Bu iyileşme sürecini hızlandırdığı gibi gözde enfeksiyon oluşum riskini de düşürmektedir
- İlk birkaç gün duş alınmamalıdır. Sonrasında ise bir ay kadar göze su değmemesine özen gösterilmelidir. 1 ay kadar havuza veya saunaya girilmemeli gözler enfeksiyon riskinden korunmalıdır
- Gözler ovuşturulmamalıdır ve darbeden korunmalıdır
- Doktorun belirttiği süre boyunca koruyucu gözlükle uyunmalıdır
- Gün ışığının yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkılmamalı, çıkılsa da güneş gözlüğü kullanılmalıdır
- İlk hafta spor yapılmamalı ve ağır işlerle uğraşılmamalıdır
- Enfeksiyon riskinden dolayı gözler su, kir ve toza karşı korunmalıdır.
Katarakt Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Katarakt Ameliyatı, genellikle 15 ile 30 dakika arasında süren bir işlemdir. Ancak, her hasta için süre değişkenlik gösterebilir. Bu süreçte gözün merceği değiştirilir ve hastalar genellikle çok kısa bir süre içinde günlük hayatlarına dönebilirler. İşte bu konuda dikkat edilmesi gereken noktalar:
- Hastanın genel sağlık durumu.
- İşlemin zorluğu ve komplikasyon riski.
- Göz hekimine göre farklılık gösterebilir.
Bu nedenle, Katarakt Ameliyatı öncesi doktorla ayrıntılı bir görüşme yapmak önemlidir. Uzman, hastanın ihtiyaçlarına göre en uygun süreci belirleyecektir. Günün sonunda yapılan incelemeler ve preparasyonlar, ameliyat sürelerinin belirlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır.
Katarakt Ameliyatı Nasıl Olur?
Katarakt Ameliyatı, gözdeki bulanıklığın giderilmesi için sıkça tercih edilen bir yöntemdir. Ameliyat genellikle lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Doktor, bulanık lensi çıkarıp yerine yapay bir lens yerleştirir. Bu süreç, hastalar için genellikle kısa sürer.
Katarak Ameliyatı İle İlgili Sık Sorulan Sorular
Operasyon süreci ve sonrasındaki iyileşme sürecinde yaşananlarla ilgili hastaların merak ettiği birçok soru vardır.
Katarakt Ameliyatı Riskli Mi?
Her cerrahi işlem gibi katarakt ameliyatı da belirli risklere sahiptir. Operasyon mikrocerrahi nitelikte olduğu için ameliyatın başarısı, uygun hasta için uygun yöntemin seçilmesi, göz doktorunun tecrübesi, malzeme kalitesi ve ameliyathane ortamının sterilizasyonu ile doğrudan ilişkilidir.
Katarakt ameliyatı, genel başarı oranı yüksek olan operasyonlardan biridir. Ancak tüm bunlara rağmen özellikle sert kataraktlı hastalarda ve yaşlılarda bazı riskler söz konusudur.
Katarakt Ameliyatı Fiyatları
Katarakt ameliyatı için internet ortamında fiyat vermek sağlık sektörü prosedürlerine aykırı olduğu gibi etik kurallara da uygun değildir.
Katarakt ameliyatı fiyatları, operasyon için uygulanacak yönteme ve kullanılacak göz içi lensin markası ve çeşidine göre değişiklik göstermektedir.