Katarakt Ameliyatı Sonrası
Katarakt ameliyatı sonrası, kişinin katarakt problemi ortadan kaldırılarak net bir görüş sağlanır. Genç yaşta net gören gözler, zaman içerisinde çeşitli nedenlere bağlı olarak görme bozuklukları yaşayabilir. Bu göz problemlerinden biri de katarakttır. Çoğu zaman yaş ilerlediğinde meydana gelen bir problem olan katarakt, ameliyat edildiğinde çözüm bulunabilen bir problemdir. Bu işlem sonucunda kişinin katarakt sorunu ortadan kaldırılır. Fakat ameliyat sonrası bakım, iyileşme süreci ve ameliyattan verim alınabilmesi için önemlidir.
Her operasyon sonrasında olduğu gibi katarakt ameliyatı sonrası da sürecin sağlıklı ilerlemesi önemlidir ve olası komplikasyonlar mevcuttur. Bu nedenle ameliyat olan gözünüzün daha kısa sürede iyileşmesi ve olası komplikasyonlardan korunması gerekir. Bu komplikasyonlardan korumak adına dikkat edilmesi gereken önemli noktalar da vardır. Uzman bir kadro ve teknolojik olarak ilerlemiş bir hastanede gerçekleştirilen ameliyatların iyileşme süresi daha hızlıdır. Fakat sadece başarılı bir ameliyat geçirmek yeterli olmaz. Bu nedenle ameliyat sonrası da doktor tavsiyelerine dikkat etmek gerekir. Katarakt ameliyatı sonrası iyileşme sürecinde yapılması gerekenler hakkındaki detaylar için yazıyı okumaya devam edebilirsiniz.
KONU BAŞLIKLARI
- Katarakt Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Katarakt Ameliyatı Sonrası Olası Komplikasyonlar
- Katarakt Ameliyatı Sonrası Mercek Kayması Nasıl Anlaşılır?
- Katarakt Ameliyatı Sonrası Göz Ne Zaman İyileşir?
- Katarakt Ameliyatı Sonrası Bulanık Görme Ne Zaman Geçer?
- Katarakt Ameliyatı Sonrası Göz Damlası Kullanımı Ne Kadar Sürer?
Katarakt Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Katarakt ameliyatı, katarakt problemini ortadan kaldırmak için göz doktorları tarafından yapılan bir göz ameliyatı türüdür. Genç yaşta kişinin gözleri net görür. Bu netliğin sağlanması için gözün ön kısmında oküler olarak da bilinen mercek yapı bulunur. Bu lens yani mercek bulanıklaştığında buna “katarakt” denir. Mercek bulanıklaştığında yani katarakt gerçekleştiğinde mercek saydamlığını kaybetmesi nedeniyle ışığın retinaya ulaşmasını engeller. Bu nedenle ışık, retinada odaklanamaz ve net görme ile ilgili sorunlar ortaya çıkar. Özellikle yaş ilerledikçe göz merceği buzlanmaya başlar ve katarakt meydana gelir. Katarakt, merceğin bulanıklaşmasına neden olan bir göz sorunudur. Katarakt ameliyatı ise gözde meydana gelen bu katarakt probleminin çözülmesi için uygulanan cerrahi bir işlemdir.
Katarakt tedavisi için yapılan ameliyatlarda göz merceği yapay bir mercekle değiştirilir. Ameliyat, lokal anestezi altında kısa süre içerisinde gerçekleştirilir. Katarakt ameliyatı sonrası iyileşme sürecinde takılan yeni mercek sayesinde göz daha net görür, renkler daha net algılanır ve ışıklar gözü rahatsız etmez. Katarakt ameliyatı, gözün bulanık merceğe bağlı sorunlarının giderilmesini sağlamış olur. Kısa sürede gerçekleştirilen bu ameliyat, sorunsuz ilerlese de katarakt ameliyatı sonrasında dikkat edilmesi gerekenler bazı hususlar bulunur:
- Ağır fiziksel aktivitelere ara verilmeli: Katarakt ameliyatı sonrası ağır fiziksel aktiviteler yapmak göz basıncını artırabilir. Bu nedenle birkaç hafta ağır egzersizler, ağırlık kaldırma ya da başı uzun süre eğme gibi hareketlere ara verilmelidir.
- Gözler dış etkenlerden korunmalı: Gözler bu dönemde dış etkenlere karşı aşırı hassas hale gelir. Katarakt ameliyatı nedeniyle gözlerde batma hissi olabilir; fakat aşırı hassasiyet nedeniyle eller gözlerle temas etmemelidir. Batma, ameliyat nedeniyle oluşan doğal bir komplikasyondur. Aynı zamanda toz, duman, kirpik kaçması gibi durumlardan da gözler korunmalıdır.
- Gözlerin su ile temasından kaçınılmalı:Göz ameliyatı iyileşene kadar su ile gözlerin temasından kaçınılmalı. Özellikle havuz, deniz gibi alanlardan gözlerin uzak tutulması gerekir.
- İyileşme gerçekleşene kadar araç kullanmamak gerekir: Katarakt ameliyatı sonrası doktor tarafından uygun görülen zamana kadar araç kullanımından uzak durulmalıdır.
Katarakt ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler dışında iyileşme sürecini hızlandıran diğer faktörler ise şunlardır:
- Reçete edilen göz damlasını kullanmak
- Geceleri koruyucu göz siperi kullanmak
- Gözleri ovmamak
- Eğilmemek
Katarakt Ameliyatı Sonrası Olası Komplikasyonlar
Her cerrahi işlemden sonra olduğu gibi katarakt ameliyatı sonrası iyileşme sırasında çeşitli komplikasyonlar gelişebilir. Bu komplikasyonlar, çoğu zaman hafif seyrederken ciddi komplikasyonlar da nadiren meydana gelebilir. Bu komplikasyonlardan bazıları şunlar olabilir (3):
- Enfeksiyon: Ameliyat sırasında ya da sonrasında operasyon bölgesi mikroorganizmalara maruz kalabilir. Bu durum, bölgede enfeksiyon gelişimine neden olur. Oluşan enfeksiyon; ağrı, kızarıklık ve bulanık görme şeklinde kendini gösterebilir. Nadir de olsa enfeksiyon görüldüğünde doktor tarafından antibiyotik reçete edilebilir. Enfeksiyon çeşidine bağlı olarak iltihaplanma da meydana gelebilir.
- Retina dekolmanı: Gözün gerisinde bulunan retina epiteli, tabakadan ayrılır. Bu durum görme kaybına neden olabilen ciddi bir durumdur ve acilen kontrol altına alınması gerekir.
- Yüksek göz tansiyonu: Nadiren katarakt ameliyatı sonrası göz basıncında artış gözlenebilir. Oküler hipertansiyon adını alan bu durum, görüş bozukluğuna neden olabilir.
- Işık hassaslığı: Göz ameliyatı sonrası gözler, ışığa karşı aşırı hassas olabilir. Bu sebeple bir süre güneş gözlüğü takılması önerilebilir.
- Düşük göz kapağı: Katarakt ameliyatı sonrası pitoz adı verilen göz kapağında düşme durumu meydana gelebilir. Kısa sürede kendiliğinden düzelebileceği gibi uzun süreler de bu durum devam edebilir. Uzun süre devam eden düşük göz kapağı tedavi edilmelidir.
Katarakt Ameliyatı Sonrası Mercek Kayması Nasıl Anlaşılır?
Katarakt ameliyatı sonrası mercek hareket etmez; fakat merceğin yerinden çıkması durumu meydana gelebilir. Bu olursa; bulanık görme, göz ve baş ağrısı, çift görme gibi semptomlar meydana gelir. Mercek Kayması, acil tedavi gerektirir. Aksi durumda göz içi iltihap, retina dekolmanı ve kornea ödemi gibi ciddi problemler meydana gelebilir. Mercek kaydığında yeni bir operasyon ile yerinden çıkan mercek yerine yeni bir mercek yerleştirilir.
Katarakt Ameliyatı Sonrası Göz Ne Zaman İyileşir?
Katarakt ameliyatı, en fazla 30-60 dk kadar sürebilen bir işlemdir. Ameliyat sonrasında ilk günlerde bulanık görme meydana gelebilir. Bu nedenle ameliyat sonrası bir süre araç kullanmak gibi faaliyetlerden uzak durulması gerekir. Ameliyat sonrası kişi aynı gün içerisinde taburcu olabilir. Nadir durumlarda hasta ertesi güne kadar hastanede kalır.
Katarakt ameliyatı sonrası iyileşme sürecinde 1-2 gün içerisinde hasta kendini daha iyi hissetmeye başlar. Fakat daha iyi hissedilmesi tamamen normal hayata dönülebileceği anlamına gelmez. Katarakt ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler bu noktada önem taşır. Genel olarak birkaç gün içerisinde kişi normal hayata dönmeye başlar. Fakat tamamen iyileşme 8 hafta kadar sürebilir. Yine de iyileşme süreci kişiye göre değişiklik gösterir. Özellikle diyabeti olan hastalarda süreç farklılıkları gözlenebilir. Bunun dışında gözlerinde uzak ya da yakın görme sorunları olan kişiler tarafından gözlük kullanmak gerekir (2). Katarakt ameliyatı sonrası gözlük kullanımında doktor tarafından aksi belirtilmedikçe sakınca yoktur.
Ameliyattan sonraki iyileşme sürecini hızlandırmak için doktor tarafından çeşitli tavsiyeler verilir ve ilaçlar reçete edilir. Bu sürecin daha kısa sürmesi ve daha sağlıklı geçmesi için doktor kontrolünde yapılması gerekenler olduğu gibi yapılmaması gerekenler de bulunur. Katarakt ameliyatı sonrası iyileşme sürecinde yapılmaması gerekenler şunlardır (2, 3):
- Yorucu egzersizler
- Araç kullanmak
- Gözlere dokunmak
- Gözü su ile temas ettirmek
- Yüz kremi ya da makyaj malzemesi kullanmak
- Gözleri sabunlu su ile yıkamak
Bazı durumlarda ise acil olarak bir sağlık kurumuna başvurmak gerekir. Bu durumlar şunlardır (2, 3):
- Artan ağrı ve kızarıklık
- Işığa karşı hassasiyetin uzun süre düzelmemesi
- Enfeksiyon belirtileri
- İlaçla geçmeyen ağrı
- Görme bozuklukları
- Ani görme kaybı
- Göz akıntısı
Katarakt Ameliyatı Sonrası Bulanık Görme Ne Zaman Geçer?
Katarakt ameliyatı sonrası bir süre bulanık görme normal kabul edilir. Çünkü gözlerin yeni lense alışması zaman alır. İyileşme süreci, herkes için eşit değildir; fakat bazı kişilerde bu süreç fazla uzayabilir. Bulanık görme, birkaç hafta sürebilen bir komplikasyondur. Bazı kişilerde bulanık görme sonraki gün düzelebilirken bazı kişilerde birkaç hafta devam edebilir.
Katarakt Ameliyatı Sonrası Göz Damlası Kullanımı Ne Kadar Sürer?
Katarakt ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler arasında ilaçların kullanımı da yer alır. Bu ilaçlardan sıklıkla göz damlası reçete edilir. Ameliyat sonrası ilk gün gözlerde oluşmaya başlayan kuruma ve batma probleminin çözümü için göz damlaları tercih edilen alternatiflerdir. Göz damlaları, doktor tarafından aksi belirtilmedikçe, bitene kadar düzenli olarak kullanılmalıdır. Reçete edilen miktar, genelde kişiye göre değişiklik gösterir ve tamamı bitene kadar kullanılması önerilir. Fakat bu süre genellikle 1 ay kadar devam eder. Göz damlası kullanım şeklinin doğruluğu da önemlidir. Göz damlasının kullanım şekli şu şekildedir (4):
- Eller iyice yıkanır.
- Göz tavana bakacak şekilde kaldırılır.
- Alt göz kapağı aşağı çekilir.
- Göze bir damla damladan damlatılır. Fakat damlalık göze temas ettirilmez.
- Gözler kapatılır.
Katarakt ameliyatı, kısa sürede gerçekleştirilen ve fazla komplikasyon içermeyen bir işlemdir. Fakat her ameliyatta olduğu gibi kişinin semptomlar hakkında dikkatli olması gerekir. Eğer ameliyat sonrası doktor tarafından belirtilmeyen bir durum geliştiyse en kısa sürede bir sağlık kurumuna başvurun.
Tarih: 06/03/2023