Renk Körlüğü Testi
Renk Körlüğü Testi, kişinin renklerle ilgili herhangi bir görme sorununa sahip olup olmadığının ortaya koyulması için yapılan bir dizi tanı yöntemini içermektedir. Bu testlerin içeriği sayesinde kişinin, birden çok rengi algılamasındaki yeterlilikler ölçülebilmektedir.
Gözün retina tabakasındaki koniler sayesinde kişi göze giren farklı kırılımlardaki ışığı farklı renkler olarak algılamaktadır. Retinadaki fovea bölgesinde bu konilerdeki yetersizlikler veya bu konilerin hiç olmaması sebebiyle kalıtsal renk körlüğü problemi ortaya çıkmaktadır. Bahsi geçen bu sebepten dolayı kişi, tek bir rengi veya birden çok rengi ayırt edemez.
Renk Körlüğü Testi sayesinde, kişinin retinasında yetersiz düzeyde bulunan veya hiç olmayan koni hücresi türü ortaya çıkarılabilmektedir. Bir insanın çevresindeki her bir rengi sağlıklı bir şekilde algılayabilmesi, üç ayrı türdeki koni hücresinin eksiksiz bir biçimde işlev görmesi ile ilişkilidir.
Trikromat sağlıklı bir biçimde üç renk ve karışımını algılayan görme için kullanılan bir kavramdır. Dikromat ise yalnızca iki koni hücresine sahip, iki farklı rengin ve karışımlarının algılaması durumu için kullanılan bir kavramdır. Eğer kişi yalnızca iki koni hücresine sahipse, bu hücrelerin algıladığı temel renkler ve bunların birbirleriyle olan karışımlarını görebilmektedir.
Renk Körü Testi ile kişinin üç temel rengin algısında yaşadığı problemlerin tümü ortaya koyulabilmektedir. Renk algılamadaki problemleri ortaya koyabilen birçok farklı test bulunmaktadır. Hastalığın teşhisine yönelik temelde 2 farklı tip olmak üzere birçok farklı test vardır.
KONU BAŞLIKLARI
Hastalığın Tespitinde Kullanılan Tarama Testleri Hangileridir?
Renk körlüğü testi çeşitlerinden İshihara testi en popüler uygulamalardandır. Kırmızı-yeşil algısının bulunmadığı türün ön tespitinde kullanılmaktadır.
İshihara testi hastalığın teşhisinde en çok kullanılan testtir. Bu test renk körlüğü teşhisinde kullanılabilmekle beraber, resmi bir test yerine geçmez. Geçerli tanı göz hekimi muayenesi sonucunda konulmaktadır.
İshihara testi çok sayıda dairesel ve çeşitli şekillerle iç içe geçmiş birden çok renge sahip görselden oluşur. Bu görseller birçok rengin çeşitli tonlarından oluşan noktacıkları içermektedir. Ayrıca noktaların içerisinde gizlenmiş çeşitli işaretler, harfler ve rakamlar bulunmaktadır.
Birden fazla renk algısı için uygulanan bu renk körlüğü testi uygulamasında, kişiden farklı rakamları ifade eden her bir rengin doğru algılaması beklenir. Sağlıklı bir görüşe sahip bir kişi sayıları veya harfleri görmek ile ilgili bir problem yaşamayacaktır. Kırmızı-yeşil rengi görme problemine sahip bir kişi ise gizlenmiş sayı ve rakamları görmek yerine noktalardan oluşan bir desen veya sağlıklı bir renk görme yetisine sahip gözün gördüğü rakamdan farklı bir rakam görecektir.
Bu renk körlüğü testi, tümüyle 38 oval biçimli görselden oluşur. Testin daha az görselden oluşan bir türü genel göz muayenesinde kullanılabilmektedir. Optimum aydınlatma koşulları olan bir odada gerçekleştirilmektedir.
Testin uygulanacağı kişi numaralı gözlük veya kontakt lens kullanıyorsa test süresince bunları kullanmaya devam edebilir.
Detaylı Renk Körlüğü Testleri Hangileridir?
Detaylı bir renk körlüğü testi ile renk körlüğü sorununu tespit edebilmekteyken, bu problemin seviyesini ölçmek için daha ayrıntılı ve derinlemesine bir ölçüm gerekmektedir.
Yapılacak tarama testi ile birden çok renge karşı algılama problemi tespit edebilir, ancak problemin derecesini ölçmek için için daha ayrıntılı bir test uygulanması gerekir. Renk körlüğü testi çeşitleri arasında en sık kullanılanlardan biri Farnsworth-Munsell 100 Ton testidir. Bu test 3 ana renge dair görme sorunları ile birlikte çeşitli tonları algılama derecelerini de ortaya koymaktadır. Testin içeriğinde dört farklı tepsiden oluşan küçük diskler vardır.
Renk körlüğü şüphesiyle başvuran kişiden uzunlamasına bir tepside yer alan diskleri sürekli bir renk değişim dizgesi oluşturacak düzende dizmesi istenmektedir. Test doğal gün ışığı koşullarının sağlandığı bir odada gerçekleştirilmelidir. Her bir diskin alt kısmında, testi uygulayan kişinin sonuçları karşılaştırmasını sağlayan bir rakam bulunmaktadır. Bu karşılaştırma sayesinde hastalığın türü ve şiddeti belirlenir.
Bir diğer test türü olan Farnsworth Fener Testi, ilk olarak ABD ordusu tarafından askere yeni alınan erlerin veya üst rütbeli olmak için başvuran kişilerin hafif veya şiddetli bir renk körlüğüne sahip olup olmadığını anlamak için kullanılmıştır. Test, kırmızı, yeşil veya sarı-beyaz kombinasyonlarından oluşan bir çift dikey yönlendirilmiş ışığı göstermekten oluşur. Denekten iki rengi (bazıları aynıdır) tanımlaması istenir.
Cambridge testi, bir bilgisayar ekranına bakarak yapılmaktadır. Ishihara testine çok benzemekle birlikte arka plandan farklı renkte bir “C” şekli bulmaya çalışılır. Rastgele açılır bir ekranda istenen şekil görüldüğünde hastanın önündeki dört tuştan birine basılması istenir.
Anomaloskop renk körlüğü testi uygulanırken bir göz merceğinden bakılması istenir ve bir daire görülüp görülmediği sorulur. Dairenin üst yarısı sarı ışık, alt yarısı ise kırmızı ve yeşil ışıklardan oluşmaktadır. Her iki yarı da aynı rengin geldiği yere kadar ve parlaklıkta olana kadar hastadan düğmeleri çevirmesi istenmektedir. Bu test kırmızı ve yeşili görmede sorun olup olmadığını kontrol etmek için kullanılmaktadır.
Bu hastalığa sahip olmak bazı şeyleri zorlaştırabilir, ancak bunlar günlük işleri tak başına yapamayacak kadar ciddi değildir. Hala araba kullanabilir, çalışabilir ve normal bir hayat yaşayabilirsiniz. Yine de bazı şeyleri yapmanın başka yollarını bulmanız gerekebilir. Kırmızı ve yeşil renk körlüğü olan bazı kişiler özel kontakt lensler kullanırlar.
Renk Körü Testi Kimler Olmalıdır?
Renk Körlüğü Testi, bir veya birden fazla rengin algılanmasının önem arz ettiği herhangi bir mesleği yapmayı planlayan kişilere uygulanmalıdır. Ayrıca birçok kişi problemin doğuştan gelmesi nedeniyle hastalıklarını tek başına fark edemezler. Bu yüzden ailesinin sağlık geçmişinde hastalığa sahip olan kişilere mutlaka renk körü testi uygulanmalıdır.
Bir veya birden fazla rengin ve tonlarının algısında yaşanan kalıtsal problemlerin, günlük yaşamın ve iş yaşamındaki performansın üzerine etkisi büyüktür. Hastalığın kalıcı bir tedavisi yoktur. Hastanın ihtiyacına göre mavi, yeşil ve kırmızı tonlarının içine katıldığı gözlük ve kontakt lensler ile yaşam kalitesinin arttırılması mümkündür.
Renk Körlüğü Tedavisi Mümkün Müdür?
Genetik geçişli renk körlüğünün bilinen kesin bir tedavisi yoktur, fakat gelişen tıp teknolojileri sayesinde renk kontrastlarını düzenleyen “renk körlüğü gözlükleri” ve “kontakt lensler” üretilmiştir. Bu tarz teknolojiler, hastaların günlük hayatta daha rahat görmesine yardımcı olur.
Tedavi protokolü hastalığın oluşum sebebine göre belirlenir. Bazı renk körlükleri altta yatan hastalığın tedavisi ile azalabilir. Görme bozukluğuna yol açan herhangi bir ilaç tedavisi varsa hekim kontrolü ile tedavi sonlandırılabilir. Bu tarz durumlarda tam bir iyileşme sağlanabilmesi için erken teşhis önemlidir.
Renk körü olan bireylerin günlük hayatta zorlanmaması için bazı durumlara uyum sağlamaları önerilir. Örneğin, kırmızı yeşil renk körlüğü tanısı olan bir hasta araç kullanırken trafik ışıklarındaki kırmızı ve yeşil renklerin sırasını ezberleyerek trafiğe rahatlıkla çıkabilir.