Miyop Astigmat Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Miyop astigmat bir astigmat türüdür. Miyop, hipermetrop, astigmat ve presbiyopi olarak bilinen görme kusurları yaş, cinsiyet fark etmeksizin herkeste görülebilir. Kırma sorunları tek başına görülebildiği gibi birlikte de görülebilir. Özellikle hipermetrop ve miyop ile birlikte astigmat görülmesi yaygın bir durumdur. Astigmat bir tür bulanık görme problemidir. Korneanın şeklinden kaynaklanır. Astigmat için gözlük, lens veya cerrahi tedavi uygulanabilir. Miyop astigmat nedir ve miyop astigmat belirtileri nelerdir gibi soruların yanıtını yazının devamında bulabilirsiniz.
KONU BAŞLIKLARI
Miyop Astigmat Nedir?
Görme işlemi göz bebeği ve korneanın görüntüyü odak noktasına getirebilmek için kırması ile gerçekleşir. Işığın kırılması ile retinaya ulaşan görüntü optik sinirler aracılığı ile beyne iletilip yorumlanır ve böylece görme işlemi tamamlanır. Bu aşamaların herhangi birinde sorun yaşanması sonucunda göz hastalıkları meydana gelir. Kırma kusurları da bir tür görme sorunudur. Net görmeyi zorlaştıran kırma kusurları göz bebeği veya korneadaki sorunlardan kaynaklanır. Işık retina üzerine düşecek şekilde doğru kırılmadığında görülür. Kırılma sorunları en yaygın görülen görme problemlerinden olup herkeste görülebilir ve bu sorunlar genellikle çocuk yaşta başlar.
En yaygın olarak görülen 4 adet kırma kusuru vardır. Miyop ve hipermetrop en bilinenleridir. Bunların dışında bir de astigmat ve presbiyopi bulunur. Kısaca bahsetmek gerekirse; miyop uzağı görememe, hipermetrop yakını görememe, astigmat bulanık görme ve presbiyopi ilerleyen yaşla yakını görmenin zorlaşması olarak tanımlanır. Bir şüphe ile göz muayenesine gittiğinizde sizde sadece miyop veya sadece astigmat çıkabileceği gibi bu iki sorun birlikte de görülebilir.
Astigmat, kornea şekli veya gözün en ön kısmı tamamen yuvarlak olmadığında görülür. Sağlıklı bir göz küresinde tamamen yuvarlak olan bu noktaya gelen ışık eşit bir şekilde kırılır ve görüntü net olur. Ancak astigmatı olan kişilerde ışık eşit bir şekilde kırılmaz ve bu da bulanık bir görüşe sahip olmanıza neden olur. Miyop ise görüntünün retina önünde oluşmasıdır. Astigmat bazen miyop ile birlikte görülebilir. Bu durum miyop astigmat olarak adlandırılır. İki tür miyop astigmat vardır:
- Basit miyop astigmat: Gözün sahip olduğu iki eksenden biri retinaya odaklanırken diğer eksen onun önüne odaklanır.
- Bileşik miyop astigmat: Gözün her iki ekseninin de retina önüne odaklandığı durumlardır. Bu türde uzak yakın fark etmeksizin herhangi bir mesafede bulanık görüşe sahip olursunuz.
Miyop Astigmat Neden Olur?
Kırma kusurlarının tam olarak neden kaynaklandığını söylemek zordur. Çoğu durumda anne babadan miras alınan genler sonucunda doğuştan itibaren görülür. Ancak bazı durumlarda daha sonradan çevresel faktörlerin etkisiyle de gelişebilir. Örneğin herhangi bir göz yaralanması, göz hastalığı veya ameliyatından sonra gelişebilir. Nadir olarak keratokonus adı verilen durum ile daha ince ve koni şeklinde korneaya sahip olabilirsiniz. Normalden farklı olan kornea ışığı eşit kıramaz ve bulanık görmeye neden olur. Bu durum da astigmata sebep olur. Astigmat genellikle miyop veya hipermetrop ile birlikte görülür. Miyop uzağı bulanık görme sorunudur. Göz küreniz çok uzun olduğunda veya nesnenin kırma gücü çok fazla olduğunda görüntünün retinanın önünde oluşmasından kaynaklanır. Miyop astigmatın olduğunda uzağı hem miyoptan hem de astigmattan dolayı bulanık görürsünüz. Bu da sizin sadece miyop olan kişilerden daha kötü bir görüşe sahip olduğunuz anlamına gelir. Yıllarca bilinenin aksine loş ışıkta kitap okumak veya yakın bir noktada televizyon izlemek göz bozukluğuna neden olmaz. Ancak odaklanmayı zorlaştırabileceği için gözde yorgunluk yaratabilir.
Astigmat Dereceleri Nelerdir
Bir kırma kusuru şüphesi ile göz doktoruna gittiğinizde muayeniz boyunca size çeşitli testler yapılacaktır. Örneğin göz tablosunda farklı boyutlarda yazan harfleri sesli bir şekilde okumanız istenebilir veya foropter cihazı yardımı ile uzağı mı yakınımı göremediğinizi belirleyebilir. Muayene sırasında kırma kusurunuz ile birlikte derecesi de teşhis edilir. Doktorunuz sonrasında derecesine uygun olarak gözlük veya lens reçete eder.
Reçetenizde OS ve OD şeklinde iki başlık bulunur. OS sol göz OD sağ gözü temsil eder. Başlıkların altı çeşitli sayılar ile doludur. Bu sayılar görme bozukluğu derecenizi gösterir. Değer 0’dan uzaklaştıkça görüşünüz kötüleşir. Sayıların önünde bulunan + işareti hipermetrop – işareti ise miyop olduğunuz anlamına gelir.
Astigmatı olan kişilerde ise reçetede üç farklı başlık bulunur.
- S: Küreselliği ifade eder.
- C: pozitif veya negatif işareti ile gösterilir. Sahip olunan astigmat derecesidir. Sayının değeri büyüdükçe görüşünüz kötüleşir.
- Axis: 0 ile 180 arasında bir değer alır. Reçete için astigmatın derecesini bilmek yeterli değildir. Eğrilik farkının nerede olduğu da bilinmelidir.
Örnek vermek gerekirse reçetede OS -1,50 x -2.00 x 115 yazması korneada 115 derece sol gözde 1,50 numara miyop, 2 numara astigmat olduğu anlamına gelir. Alınacak olan gözlük ve kontakt lensler astigmatın derecesine göre satın alınır.
Miyop Astigmat Belirtileri Nelerdir?
Miyop astigmat belirtileri hem miyop hem de astigmatın belirtilerini kapsayabilir. Genellikle bu belirtiler şunlardır:
- Mesafe fark etmeksizin görüntülerin bozuk olması
- Fotofobi (ışık hassasiyeti)
- Göz yorgunluğu
- Okuduktan sonra alın ve gözlerde ağrı hissedilmesi
- Gözlerde yanma hissi
Miyop Astigmat Nasıl Görür?
Miyop astigmatı olan kişiler bulanık bir görüşe sahiptir. Bu nedenle çoğu kişi net görebilmek için gözlerini kısar ve bu da göz yorgunluğuna ya da baş ağrılarına neden olabilir. Çocuklar ise çoğunlukla okula başlayana kadar görüşlerinin bulanık olduğunu fark etmez. Ancak tahtayı okumakta zorlanan çocuklar bir göz muayenesine götürülür. Miyop astigmat kişinin performansını etkileyebilir bu nedenle göz sağlığı ihmal edilmemeli ve düzenli aralıklarla kontrol edilmelidir.
Miyop Astigmat Tedavisi Nasıl Yapılır?
Astigmat tedavisi için çeşitli seçenekler vardır ve sahip olduğunuz miyop astigmat derecesi tedavinizi etkileyebilir. Düşük dereceli miyop astigmat için gözlük veya lens kullanmanıza gerek olmayabilir. Orta veya yüksek dereceli miyop astigmat için ise gözlük, lens veya cerrahi yöntemler bir seçenek olabilir.
Gözlük
Korneanın şeklindeki bozukluktan dolayı bulanık bir görüşe sahip olunan astigmat göz için gözlük bir tedavi seçeneğidir. Gözlük camının kornea ve merceğin şekline karşı koyan bir kavisi vardır. Bu kavis ağırlık farkına göre değişiklik gösterir. Gözlük sayesinde direkt karşıya baktığınızda rahat ne bir görüşünüz olur ancak eğrilik farkı arttıkça gözlük daha kavisli olacağı için kenarları daha eğimli bir şekilde görebilirsiniz. Gözlüğe alışmak başlangıçta zor gelebilir. Bunun için acele etmeyin ve başlangıçta sabahları birkaç saat takarak alışmaya çalışın. Ortalama 1 hafta içerisinde gözlüklere alışırsınız.
Kontakt Lens
Gözlüklerin yanı sıra kontakt lensler de görmede zorluk yaşayan kişiler için bir seçenek olabilir. Kontakt lensler korneanın dış tabasına yerleştirilen ince bir çift lenstir. Gözlük ile aynı şekilde sahip olduğunuz kırma sorununu düzeltir. Sert ve yumuşak olarak iki tür lens bulunur. Yumuşak olanların kullanımı ve alışması daha kolay olsa da eğer yüksek dereceli astigmatınız var ise sert olan sizin için daha iyi bir seçenek olabilir. Türüne göre lensleriniz günlük veya aylık olabilir. Gece lensleri çıkarmadan uyumak göz enfeksiyonlarına neden olabilir. Size en uygun lens için doktorunuzla konuşabilirsiniz.
Cerrahi Tedavi
Astigmat nasıl tedavi edilir sorusuna verilebilecek bir diğer yanıt ise cerrahi tedavidir. Astigmat ameliyatı ışığın daha iyi kırılabilmesi için korneanın yeniden şekillendirilmesini içerir. Ameliyat sırasında gözünüz damlalar ile uyuşturulur ve lazer yardımı işlem gerçekleştirilir. Buna LASIK denir. Astigmat ameliyatının uygulanabilmesi için göz derecesinin sabit olması gerekir. Bu nedenle tanı konulduktan sonra hemen uygulanabilen bir tedavi seçeneği değildir. Bir süre boyunca gözlük veya lens kullanmanız gerekir. Lazer ameliyatı genellikle sağlıklı sigortası tarafından karşılanmaz. LASIK fiyatı ve astigmat ameliyatı hakkında daha detaylı bilgiyi sağlık kuruluşunuz ile iletişime geçerek öğrenebilirsiniz.
Tarih: 20/04/2023