Göz Yanması Neden Olur? Nasıl Geçer?
Göz yanması genellikle gözlerde batma ve kaşıntı hissine sebep olan ve gözle ilgili şikâyetler arasında sık görülen bir rahatsızlıktır. ‘‘Göz yanması neden olur?’’ konusu zaman zaman çoğu kişiyi ilgilendiren bir durumdur. Bulanık görmeye yol açabilecek bu durumda net görememe, nesnelere odaklanamama veya puslu görme gibi semptomlar meydana gelebilir. Belirtilen şikâyetlerin yanında, gözde yabancı cisim hissi ve ara ara oluşan sulanma da görülebilir. Göz yanması birçok rahatsızlığın belirtisi olsa da en çok görülen nedenler arasında kuru göz hastalığı ve allerjik hastalıklar yer alır. Yanma; ayrıca yaşlanma, bazı hormonal hastalıklar ve bazı ilaç kullanımları sebebiyle de ortaya çıkabilir ve tedavisi, bu duruma neyin sebep olduğuna bağlı olarak yürütülür. Tedavi başlangıcında nemlendirme sağlamak için suni gözyaşı damlaları veya alerjik durumlar için antihistaminik damlalar önerilebilir. Yanma şikâyetine çapaklanma, ağrı ve kızarıklık gibi semptomlar eklenirse çeşitli mikroplar iltihaplanma yapmış olabilir. Bu durumda ise antibiyotik etken maddeli damlalar veya pomadlar reçete edilebilir. Göz yanması, ilaç kullanımının yanında bazı doğal yöntemlerle de kontrol altına alınabilir.
KONU BAŞLIKLARI
Göz Yanması Nedenleri Nelerdir?
‘‘Göz yanması neden olur?’’ sorusu, bu rahatsızlıktan muzdarip kişilerin en çok merak ettiği konulardan biridir. Bu durum bazen azalan gözyaşı salgısı gibi daha basit sebepten olabileceği gibi bazen de altta yatan bir hastalık belirtisi olabilir. Yanma, zaman zaman göze yabancı cisim girmesi veya kimyasal maddeler sebebiyle de ortaya çıkan bir durumdur. Özellikle tozlu ortamlarda bulunmak ve çeşitli deterjan, duman, boya gibi kimyasallarla temas etmek yanmaya yol açabilir. Belirtilen bu faktörler, kısa sürede geliştiği için verdiği rahatsızlık da daha belirgin olur. Böyle durumlarda en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurup, muayeneden geçmek gerekir. Genel olarak ‘‘Göz yanması neden olur?’’ sorusunun bazı cevapları ise şunlardır:
- Yabancı Cisim Kaçması: Göze; cam, metal, tahta parçası gibi çeşitli yabancı cisim kaçması, göz yanması nedenlerinin başında gelebilir. Böyle bir durumda ek olarak basınç ve rahatsızlık hissi ya da kornea yırtılması da olabilir.
- Alerjik Reaksiyonlar: Alerjik reaksiyonlar, ‘‘Göz yanması neden olur?’’ sorusunun en belirgin cevaplarındandır. Durumunu tetikleyen ve alerjik reaksiyonlara neden olan bazı faktörler bulunur. Bunlar; toz, polen, duman, kokular, evcil hayvan akarları veya bazı yiyecekler olabilir. Bu durum; yanma, batma, kızarma, şişme ve ışığa duyarlılık yapabilir.
- Göz Yorgunluğu: Çoğunlukla, parlak ekranlı cihazlara çok fazla baktıktan sonra ve uykusuzluk nedeniyle meydana gelebilir. Bu durum sonucunda yanma, sulanma, ışığa hassasiyet duyma veya çift görme gibi semptomlar görülebilir.
- Kontakt Lens Kullanımı: Kontakt lens kullanan kişilerde gözler yanma ve kuruluk yapabilir. Özellikle lensleri çıkarmadan uyumak ve lensleri uzun süre kullanmak, bu duruma sebep olabilir. Lenslerin yanlış kullanımı yanma hissinin dışında kızarıklık ve kaşıntıya da yol açabilen bir durumdur.
- Klor Tahrişi: Havuza girmek bazı kişilerde gözlerde yanmaya sebep olan bir durumdur. Klor maruziyeti, kızarıklık ve tahriş gibi problemlere de yol açabilir.
- Güneş Işınları Hassasiyeti: Güneş ışığına direk maruziyet sonrası gözlerde hassasiyet ve yanma olarak belirti veren güneş yanığı ortaya çıkabilir. Bu durum, baş ağrısına, bulanık görmeye ve ilerlemiş hallerde ise geçici görme kaybına varan sonuçlar doğurabilir.
Göz Yanması Hangi Hastalıkların Belirtisidir?
‘‘Göz yanması neden olur?’’ denildiğinde, yukarıda belirtilen durumların dışında altta yatan bazı hastalıklar da söz konusu olabilir. Yanma dışında farklı semptomlara da neden olan hastalıkları tedavi etmek, ileride oluşabilecek daha ciddi durumların önüne geçebilir. Göz yanmasına sebep olan hastalıklardan bazıları ise şunlardır:
Kuru Göz
Göz kuruluğu, doğal olarak gözyaşı üretimi azaldığında veya durduğunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Çok fazla telefon-bilgisayar kullanımı, rüzgar, duman ve alerjenler bu rahatsızlığa sebep olabilir. Bu durum, yanmanın dışında kızarıklık, ışığa karşı hassasiyet ve gözde mukus üretimine de sebebiyet verebilir.
Blefarit
Blefarit, göz kapaklarının iltihaplanması durumudur. Kapaklarda oluşan bu duruma, kirpik diplerindeki yağ bezlerinin tıkanması sebep olur. Blefaritte yanmanın yanı sıra göz kapaklarımızda kaşıntı ve kirpik kaybı da görülebilir. Uzun süredir tedavi edilmeyen blefarit hastalığı, kronikleşen bir hal alabilir.
Konjonktivit
Konjonktivit, gözün beyaz tabakasını kaplayan şeffaf dokunun iltihaplanmasıdır. Konjonktivit, yanma ve kanlanma şikâyetleri ile karakterize bir durumdur. Bu rahatsızlık, viral bir enfeksiyon sonucu gelişebileceğinden bulaşıcı olma özelliği taşıyabilir. Konjonktivit ayrıca, alerjik reaksiyon kaynaklı da görülebilir.
Oküler Rozasea
Oküler rozasea, göz kapağı ve çevresinin iltihaplanmasıdır. Bu durumda yanmanın yanı sıra kaşıntı ve kızarıklıkta görülür. Oküler rozasea hastalığı, roza hastalığı olan kişilerde daha çok ortaya çıkabilir.
Pterjium
Pterjium, gözün etli dokusunun büyümesidir. Halk arasında et yürümesi olarak da bilinen bu durum, korneayı kaplayarak görme işlevini bozabilir. Pterjium, yanma şikâyetinden yabancı cisim hissine varan bir çok istenmeyen duruma yol açabilir.
Romatoid Artrit
‘‘Göz yanması neden olur?’’ sorusunun bir başka cevabı da romatoid artrit hastalığıdır. Romatoid artrit, bağışık sisteminin eklem dokulara saldırmasında ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bu durum; gözlerde kızarıklık, kornea yırtılması ve yanmaya neden olabilir.
Göz Yanması Nasıl Geçer?
‘‘Göz yanması neden olur?’’ sorusunun cevaplarından sonra akıllara ‘‘Göz yanması nasıl tedavi edilir?’’ sorusu gelebilir. Göz yanması tedavisi altta yatan sebebe bağlı olarak değişebilir. Örneğin yanma, kuruluktan kaynaklanıyorsa nemlendirici damlalar, alerjik durumlardan kaynaklanıyorsa antihistaminik ya da dekonjestan damlalar veya cerrahi müdahaleler gerekebilir. Yanma şikâyetinde mümkün olduğunca kısa sürede göz doktorlarına başvurmak gerekir. Yapılan muayene sonucu yanmanın sebebi belirlenir ve öncelikli olarak bu duruma sebep olan faktörler ortadan kaldırılır. Muayene sırasında gerekli yerlerde ileri görüntüleme tekniklerine ve ekipmanlarına da başvurulabilir. Yanma, genellikle doktor tarafından önerilen reçeteli veya reçetesiz satılan bazı ilaçlarla tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Genel olarak yanmanın tedavisinde başvurulan yöntemlerden bazıları şunlardır:
- Yanma hissini azaltmak ve göz konforunu geri kazandırmak için suni gözyaşı damlaları
- Alerjik reaksiyonların etkilerini azaltmak ve tedavi etmek için antihistaminik etken maddeli damla veya tabletler
- Yanma, bakteriyel bir enfeksiyondan oluyorsa antibiyotik türevi pomad ve damlalar
- Kornea iltihabını tedavi etmek için kortikosteroid içeren damlalar
- Gözyaşı üretimini artırmak için kolinerjik içerikli damlalar, jeller veya haplar
- Göz kuruluğu olan gözlere balık yağı veya keten tohumu takviyeleri
Göz Yanmasına Ne İyi Gelir?
Yanma durumunda doktorlara en çok yöneltilen soruların başında, ‘‘Göz yanması neden olur?’’ ve ‘‘Göz yanmasına ne iyi gelir?’’ soruları gelebilir. Bu duruma, göz hastalıkları uzmanı tarafından önerilen ilaçların yanında, evde uygulanabilecek bazı tedaviler ve yine bazı yaşam tarzı değişiklikleri de iyi gelebilir. Yanma şikâyetine iyi gelen yöntemlerden bazıları ise aşağıdaki gibidir:
- Gözleri nazik bir temizleyici ve ılık su ile yıkamak
- Ilık suyla ıslatılmış ve temiz, yumuşak bir bezle pansuman yapmak
- Tahriş edici maddelerden uzak durmak
- Bilgisayar, telefon, televizyon gibi mavi ışık ekranlarına çok fazla bakmamak
- Güneş ışınlarının hasarından korunmak için dışarı çıkmadan önce UV filtreli güneş gözlüğü kullanmak
- Organı nemli tutmak için bol su içmeyi alışkanlık haline getirmek
Siz de yanma durumu yaşıyorsanız ‘‘Göz yanması neden olur ve nasıl geçer?’’ gibi merak ettiğiniz konular için bir sağlık kuruluşuna başvuru yapabilirsiniz.
Tarih: 08/02/2023