Göz Kapağı Ameliyatı Fiyatları 2024
Göz kapağı ameliyatı fiyatları ve göz kapağı estetiği insanlar tarafından sıklıkla merak edilen konuların başında gelmektedir.
Göz kapağı ameliyatı fiyatları, uygulanacak olan tekniğe bağlı olarak değişmektedir. Bu konuda fikir sahibi olabilmek için detaylı bir değerlendirme ve muayeneden geçerek ameliyatın gerekli olup olmadığı, gerekli ise hangi yöntemin uygun olduğu tespit edilmelidir.
İnsan vücudunun dünya ile etkileşimini ve bağlantısını sağlayan en önemli organların başında göz gelir. Gözlerin sadece işleyişi ya da faydası değil estetik görünümü ve duruşu da önemli bir unsurdur.
İnsanın ne kadar yaşlı ya da genç görünmesine neden olan unsurların başında göz kapağı gelir. Çünkü göz çevresinin gergin olması genç bir cildin en önemli özelliğidir. Çeşitli etkenlerle göz çevresindeki dokular yaşlanabilir ya da yıpranabilmektedir. Bazen orta yaş dönemine bile gelmeden genetik sebeplere bağlı olabileceği gibi, bazen de yaşlılığa bağlı bağlı olarak bu yıpranmalar göz çevresinde görülebilir. Göz çevresinde görülen bu fiziksel değişimler kişileri sanıldığından daha yorgun ya da yaşlı gösterebilir.
Genellikle kişilerde yaşlılık belirtisi ilk önce göz ve çevresinde görülür. Yıllar içinde meydana gelen birçok negatif etkenler ve farklı çevresel faktörler ile birlikte hastanın göz çevresinde çeşitli olumsuz değişiklikler oluşabilir.
Genellikle 40 yaş ve sonrasında yaşlanma sürecinin olumsuz etkileri kişilerde görülmeye başlar. İşte bu zamanlarda kırışıklık ve deformasyon etkileri insanın yüzünde ama ilk önce göz ve çevresinde ortaya çıkar. Bazı vakalarda ise bu deformasyonlar orta yaşın altındaki kişilerde de ortaya çıkabilir. Alt göz kapağı ameliyatı ve üst göz kapağı ameliyatı, kişilerin eskiden olduğu gibi genç ve canlı bakışlarının azalmasının yanında olduğu yaştan daha yaşlı ve yorgun göstermesini engellemeyi amaçlar.
Gözün üst göz kapağı ve alt göz kapağında bollaşma, torbalanma, göz çevresindeki derinin sarkması, şişlik, göz etrafındaki çizgilerde artış, kırışıklıkların daha belirgin hale gelmesi, göz kenarlarındaki derinin aşağı doğru sarkması, halkalanma, morarmalar şeklinde göz kapağındaki deformasyonlar gözlemlenir.
Bu tür deformasyonlar insanı hem olduğundan yaşlı göstermekle birlikte, yüz hatlarının sanki yorgunmuş gibi gözükmesine neden olur. Bunun dışında üst göz kapaklarındaki deri fazlalığının gözün önüne inerek göz açıklığını kapatmasına neden olur. Hatta bu fazlalıklar kirpiklerin üzerine doğru eğilebilir ve görme alanının daralmasına neden olabilir.
Alt göz kapağındaki aşırı sarkma ise alt göz kapağının dışa doğru dönmesine yol açarak ektropion denilen bir duruma sebebiyet verebilir. Bu durum hem görüntü olarak çok istenmez, hem de gözde kanlanma, batmalara neden olur ve kişiyi rahatsız eder.
Yukarıda söz edilen istenmeyen göz çevresi sorunlarını göz kapağı estetiği adı verilen cerrahi operasyonlarla çözümü olabilir. Uzman doktorlar tarafında cerrahi yöntemler sayesinde insanın göz kapaklarında oluşan deri sarkmalarının, şişkinliklerin, göz çevresinde oluşan torbalanmaların, derin göz çizgilerinin ve kırışıklıkların düzeltilmesi göz kapağı operasyonlarının ana amaçlarındandır. Göz kapağı estetiği operasyonunun başka bir adı da Blefaroplasti’dir.
Çoğunlukla bu istenmeyen göz çevresi deformasyonları hastanın yaşı ilerledikçe ve göz çevresindeki derinin sarkmasıyla meydana gelir. Bu gibi durumlarda blefaroplasti operasyonu zaruri bir ameliyattır.
Ameliyat Öncesi
Göz kapağı ameliyatından önce uzman bir doktor tarafından ilk muayene yapılır. Bu muayenede hastanın göz kapaklarındaki yağ oranı, deri fazlalıkları ve kişinin göz kapağındaki kas dokularının ne kadar bozulduğunu incelenir. Operasyon, yapılan gözlemlerin sonuçları baz alarak planlaması yapılır. Eğer ameliyat olacak kişide göz tansiyonu varsa hasta, operasyondan önce bir uzman göz doktorunca muayene edilmeli ve kişinin göz kapağı estetiği operasyonu bu duruma göre yapılmalıdır.
Anestezi Şekli
Göz kapağı ameliyatları; alt ve üst göz kapağı olarak sınıflandırılabilir. Lokal anestezi sayesinde üst göz kapağı ameliyatı rahatlıkla yapılabilmektedir. Alt göz kapağı ameliyatı ise sedasyon anestezisi veya genel anestezi uygulanarak yapılmalıdır. Şayet her iki göze operasyon yapılacaksa genel anestezi ile uyutularak ameliyat yapılır.
Ameliyatta Yapılan İşlemler
Göz çevresinde olan gevşemeyi gidermek için üst göz kapağındaki fazla bollaşmış ya da sarkmış deri alınır. Bu bölgedeki yağ dokusuna da müdahale edilebilmektedir. Üst göz kapağında 2 tane yağ kompartımanı vardır. Operasyon sırasında uygulanan kesi işlemi tam göz kapağı kıvrımına denk geleceğinden belirgin bir iz oluşmaz.
Alt göz kapağında ise kirpiklerin olduğu yerin altından bir kesi uygulanır. Alt göz kapaklarında milimlik bir deri fazlalığı alınır.
Ayrıca alt göz kapağı bölgesinde belirli bir yağ fazlalığı vardır. Olabildiğince küçük bir oranda bu fazlalıklar alınır. Alt göz kapağı operasyonu için kası gerdiren ve dikleştiren kantopeksi operasyonun da beraberinde yapılması gerekmektedir.
Göz Kapağı Estetiği Sonrası
Göz kapakları estetik ameliyat sonrasında tamamen kapatılmaz. Bu yüzden hastalar rahatlıkla etraflarını görebilirler. Göz kapağı ameliyatı gözün daha iyi görmesiyle değil, göz kapaklarındaki deformasyonu gidermeyle alakalı bir operasyondur. Göz kapakları esnek bir dokuda oldukları için morarma ve şişme olması normaldir.
Ameliyat sonrasındaki ilk bir gün gözlerin üzerine soğuk kompres uygulanması şişlik ve morlukların azalmasını sağlayacaktır. İlk 48 saat bittikten sonra şişlik en üst seviyeye ulaşacaktır. Sonrasında da hızlı bir iyileşme süreci başlayacaktır. Ameliyattan sonra takılan bantlar yerlerine yenisi değiştirilir, bu durumda hastanın şişlikleri indiği için ve göz kapağındaki sarkmalar azaldığı için daha iyi bir görüş alanına sahip olunur.
Şişlik ve morluklar bir hafta boyunca devam edebilir. Hastanın bu süreci evde dinlenerek geçirmesi tavsiye edilir. Hasta normal yaşamına dönmesi için bu sürecin sonunda dikişler alınır. Makyaj yapılması için dikişlerin alınması çok önemlidir aksi takdirde enfeksiyonlara sebebiyet verilebilir.
Göz kapağı ameliyatı öncesinde 1 haftadan az olmamak kaydı ile sigara ve tütün ürünleri içilmemeli. Kanı sulandıran ilaçların yani aspirin gibi kullanılması önerilmez. Bir hafta boyunca bu kısıtlamalar devam edilmelidir çünkü ameliyat sonrasında skar dokunun kendi kendini yenilemesi gecikir.
Göz kapaklarında ameliyat sonrasında oluşan izler kalmaz. Bunun sebebi göz çevresi çok esnek bir deri yapısına sahiptir. Yara iyileşmesinin insan vücudunda en iyi olduğu yerlerdendir. Operasyondan birkaç ay geçtikten sonra ameliyat izleri yok olur.
Tarih: 08/03/2022