BLOG
BİR TIKLA RANDEVU AL!
Lütfen "Ben robot değilim" olarak işaretleyiniz.

Astigmat Nasıl Görür?

Astigmat nasıl görür? Astigmat nasıl ortaya çıkar? gibi farklı sorular astigmat sorunu bulunan kişilerin uzman göz hekimlerine sıklıkla yönelttiği sorular arasında yer alır. Astigmat bulanık görme ile karakterize olan göz kusurlarından bir tanesidir. Miyopi ve hipermetropi gibi astigmat da gözdeki bir çeşit kırma kusurudur. Astigmat kornea veya göz merceğinin şeklindeki bir bozukluk veya eğrilikten kaynaklanır. Normal şartlarda gözdeki kornea tabakası yuvarlaktır; ancak bazı durumlarda korneanın şekli tam olarak yuvarlak olmayabilir. Bu durumda ışık bükülür ve retinaya doğru bir şekilde ulaşamaz. Sonuç olarak ise bir nesnenin sadece bir kısmı daha net görünürken gözden uzaktaki bölümü bulanık görünür.

astigmat nasıl görür

Astigmat Türkiye ve dünya genelinde birçok kişinin yaşadığı yaygın görme kusurlarından biridir. Farklı türleri ve dereceleri olan astigmat problemi ile ilgili merak edilen; “Astigmat nasıl görür?”, “Astigmat türleri nelerdir?”, “Astigmatın teşhis ve tedavisi nasıl yapılır?” gibi soruların cevapları ve konu hakkında daha detaylı bilgi için yazının devamını okuyabilirsiniz.

Astigmat Nasıl Oluşur?

Astigmat genellikle doğumsal bir göz bozukluğudur ve aile öyküsünde astigmat olan bireylerde daha sık rastlanabilir. Bununla birlikte göz yaralanması veya göz ameliyatı sonrasında korneanın zarar görmesine bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Ayrıca korneanın yeteri kadar güçlü olmadığı, buna bağlı olarak göz küresinin dışarı doğru şişmesiyle kendisini gösteren bir görme sorunu olan keratokonus da astigmatizmaya neden olabilir. Peki astigmat nasıl görür? Astigmat göz kusuru bulunan insanlar baktıkları noktada nesneleri karmaşık görebilir ve odaklanmada zorluk yaşayabilirler.

Astigmat Gece Işıkları Nasıl Görür?

Gözde kırma kusuru bulunan kişiler kırma kusurunun türüne bağlı olarak farklı görme problemlerine sahiptir. Kırma kusurları genel olarak 3 başlık altında incelenir. Bunlardan bir tanesi miyopi olarak bilinen uzakta bulunan nesneleri net olarak görememektir. Bir diğeri ise yakındaki nesneleri net olarak görememekle karakterize olan hipermetropidir. Göz kusurlarından bir diğeri olan astigmatizma ise nesnelerin dağınık ve bulanık görüldüğü bir görme kusurudur. Astigmatizma çoğu zaman miyopi ve/veya hipermetropi ile birlikte görülebilir. Peki gece astigmat nasıl görür? Astigmat sorunu bulunan kişiler gece ışıklarını doğru bir şekilde algılayamazlar. Gözün kornea tabakasındaki düzensizliğe bağlı olarak göze gelen ışık farklı açılarda kırılır. Işığın düzgün kırılmaması gece ışıklarının çizgi veya yıldız şeklinde görülmesine neden olur. Astigmat sorunu bulunan kişiler ayrıca gece ışıkların çevresinde hâle veya parlama görebilirler.

Gece nesneleri görürken zorlanmanın yanı sıra astigmatın belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Peki astigmat nasıl görür? Belirtileri nelerdir? Astigmatizmanın yaygın olarak görülen belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Baş ağrısı,
  • Göz yorgunluğu,
  • Nesneleri görebilmek için gözleri kısarak bakma ihtiyacı,
  • Işığa bakarken zorlanma,
  • Işıkların çevresinde halkalar görme

Yukarıda sayılanların yanı sıra astigmatın miyop ve hipermetrop ile birlikte görüldüğü durumlarda bulanık görmeye uzaktaki veya yakındaki nesneleri görme sorunu da eşlik eder. Peki miyop astigmat nasıl görür?, Hipermetrop astigmat nasıl görür? Miyop-astigmat görme kusuru bulunan kişiler bulanık görmenin yanı sıra uzaktaki nesneleri net olarak göremezken hipermetrop-astigmat olanlar yakındaki nesneleri seçmekte zorluk yaşarlar. Buna bağlı olarak astigmat nasıl görür sorusunun cevabı da eşlik eden başka bir kırma kusuru olup olmadığına göre değişiklik gösterebilir.

Astigmat Çeşitleri Nelerdir?

Astigmatın farklı türleri vardır. En yaygın rastlanan astigmat türleri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Korneal astigmatizma: Korneal astigmatizma en yaygın karşılaşılan türdür ve kornea eğriliğinin anormal olmasına bağlı olarak meydana gelir. Eğrilik korneanın ön ve ya da arka yüzeyinde ortaya çıkabilir.
  • Lentiküler astigmatizma: Lentiküler astigmatizma göz merceğinin anormal eğriliği nedeniyle oluşan bir tür astigmatizmadır. Normal şartlarda göz merceği, göz bebeğinin arkasında bulunur ve görüntünün retina üzerinde oluşmasını sağlar. Ancak mercek anormal bir eğriliğe sahip olduğunda görüntü retinada doğru bir şekilde odaklanmaz. Sonuç olarak olarak görüntü bulanıklaşır.
  • Düzenli astigmatizma: Astigmatın sık karşılaşılan türlerinden bir tanesidir. Düzenli astigmatizma da görüntü birbirine dik iki çizgi şeklinde oluşur.
  • Düzensiz astigmatizma: Düzensiz astigmatizma durumunda birbirine dik iki çizgi yerine çok sayıda çizgi vardır. Bu nedenle düzensiz astigmatizma sorunu bulunan kişilerde görme bozukluğu daha ileri safhada olabilir.

Yukarıda sayılanlara ek olarak astigmatın miyop astigmatizma, hipermetrop astigmatizma gibi astigmata eşlik eden kırma kusurlarına bağlı olarak da farklı alt türleri vardır.

Astigmat Dereceleri Nelerdir?

Astigmat Nasıl Teşhis Edilir?

Astigmat, alanında uzman bir göz doktorunun detaylı muayenesinin ardından kolaylıkla teşhis edilebilir. Görme sorunları ile göz doktoruna başvuran hastanın gözlerinde bir kırma kusuru olup olmadığını anlamak için çeşitli testlerden ve görüntüleme tekniklerinden faydalanılır. Kırma kusurunun derecesi ve özelliğinin tespiti için yapılan astigmat testi astigmatizmanın tanısında önemli rol oynar. Astigmatın ve diğer kırma kusurlarının tanısında kullanılan başlıca teknikler aşağıdaki gibidir:

  • Görme keskinliği testi: Bu test hastanın görüşünün keskinliğini anlamak için yapılır. Test sırasında hasta bir koltuğa oturtulur ve belirli bir mesafeden duvarda yer alan bir tablodaki harfleri ve sembolleri okuması istenir. Tabloda yer alan harfler ve semboller kademeli olarak küçülür. Hasta sembolleri veya harfleri okumakta zorluk yaşamaya başladığında test sona erer.
  • Foropter: Bu test hastanın gözlerinin ışığa odaklanmasını ölçmek için yapılır. Test sırasında hastanın gözünün önüne lens yerleştirilir ve retinoskop isimli bir aletle hastanın gözlerinin ışığa nasıl odaklandığı ölçülür.

Astigmat Tedavisi

Astigmatizma genellikle doğuştan gelen bir görme kusuru olmasının yanı sıra çoğu insan hayatının bir döneminde çeşitli nedenlere bağlı olarak kırma kusuru ile karşı karşıya kalabilir. Kırma kusurlarından birisi olan astigmatizma da çok erken yaşlarda ortaya çıkabileceği gibi ilerleyen yaşlarda da görülebilir. Görme kusurunun derecesine bağlı olarak kullanılan çeşitli tedavi seçenekleri vardır. Bu tedavi yöntemlerinden hangisinin kullanılacağına alanında uzman göz doktoru hastanın yaşına, genel sağlık durumuna, cerrahiye uygun olup olmadığına bakarak karar verir.

Günümüzde astigmat tedavisi farklı yöntemlerle gerçekleştirilebilir. Kırma kusurunun derecesine bağlı olarak astigmat gözlük veya kontakt lens kullanımı ile tedavi edilebilir. Gözlük kontakt lens tedavisinin yanı sıra bir diğer tedavi seçeneği de lazer cerrahisidir. Bu yöntemde korneanın yüzeyini düzeltmek için lazer kullanılır. Ancak lazer tedavisi her kırma kusuru için uygun değildir. Bu noktada alanında uzman göz hekimi kontrollerin ardından hastanın cerrahiye uygun olup olmadığına karar verir

Siz de bulanık görme, ışığa bakarken zorlanma gibi görme problemleri yaşıyorsanız alanında uzman bir göz doktorundan randevu alabilir, gerekli kontrollerin ardından kendinize en uygun tedavi yöntemi hakkında bilgi alabilirsiniz.

Tarih: 12/04/2023
HIZLI RANDEVU AL