LASİK Göz Ameliyatı Nedir? Kimler İçin Uygundur?
LASIK (Laser-Assisted In Situ Keratomileusis), miyopi, hipermetropi ve astigmatizma gibi kırma kusurlarını düzeltmek için uygulanan bir lazer göz ameliyatıdır.
LASIK kornea kalınlığının değiştirilmesi ile görüşün düzeltilmesi amacıyla yapılan bir göz lazer ameliyatı çeşididir. Kornea renkli iris ve göz bebeğinin önünde konumlanan kubbe şeklinde saydam dış tabakadır. Miyop, hipermetrop, astigmat veya herhangi bir nedenden dolayı uzağı ve yakını göremeyen bireylerde görüşü iyileştirir. Lasik işleminin sonuçları korneanın bozukluk derecesine bağlı olarak değişebilir. Hafif miyop ve hipermetrop sahibi kişiler en başarılı sonuca ulaşırken, yüksek derece miyop, hipermetrop ve astigmatizme sahip kişiler için daha az tahmin edilebilir sonuçlar mevcuttur.
LASIK operasyonu gözlük veya kontakt lens gibi yardımcı araç olmadan net görmeyi olanaklı hale getirebilen bir uygulamadır. Genel itibariyle LASIK iyi bir sonuç sunsa da ileri yaşlarda okumak ve geceleri araba kullanmak gibi aktivitelerde gözlüğe ihtiyaç duyabilir. LASIK operasyonu sonrası gözlerinizdeki kuruluk ve görmede değişiklikler (parlama) yaygın ve geçici yan etkilerdir. Görülebilen yan etkiler çoğunlukla operasyon sonrası birkaç hafta veya ay içinde düzelir. “LASIK Nedir?” sorusuna cevap arıyorsanız yazının devamını okuyabilirsiniz (1, 2).
KONU BAŞLIKLARI
LASIK Göz Ameliyatı Nedir?
LASIK Göz Ameliyatı görüşle ilgili sorunları gidermek için lazerin kullanıldığı refraktif bir göz operasyonudur. LASIK gözün ışığı kırması gerektiği gibi kıramadığında meydana gelen kırma kusurlarını düzeltir. Kırılma hataları bulanık görmeye yol açabilir. Lazerle göz ön kısmındaki şeffaf dış tabaka olan korneanın şekli kalıcı olarak değiştirilir. Bilgisayar kontrollü bir lazer cihazından gelen darbeler ile korneanın orta tabakasının bir kısmı buharlaştırılır ve yeniden şekillendirilir. Görüş kusurlarını gözlük veya kontakt lensler ile düzeltmek istemeyen kişiler için ideal bir tedavi seçeneğidir. Ayaktan bir tedavi olduğundan dolayı hastanede yatış gerektirmez ve uzun süren bir işlem değildir. LASIK ameliyatından sonra gözünüz sıklıkla gözlük ve lenslere ihtiyaç duymaz. Ancak yine de gece aktivitelerinde veya okuma işlemlerinde yardımcı görme araçlarına ihtiyaç duyulabilir. İşlem sonunda daha net görmeniz ve yaşam kalitenizin artması mümkündür (3, 4).
LASIK Göz Ameliyatı Neden Yapılır?
Lazer refraktif cerrahinin en iyi bilinen ve en sık uygulanan şekli LASIK işlemidir. LASIK gözde görüntüyü oluşturan etkenlerde meydana gelen bozukluklarda kullanılan bir lazer tekniğidir. Gözde görüntü retinada odaklanarak birleşir. Miyop, hipermetrop ve astigmatı görüntünün retinanın önüne veya arkasına düşmesi ile bulanıklaşması olarak tanımlayabilirsiniz. Görüntünün bulanıklaşmasına neden olan yapısal sorunların tedavisinde LASIK yardımıyla kornea yeniden şekillendirilir. LASIK göz ameliyatının yapılmasına neden olabilecek göz bozuklukları şu şekilde sıralanır:
- Miyopluk (miyopi): Yakındaki nesnelerin net ancak uzaktaki nesnelerin bulanık görülmesidir. Göz küresi normalden daha uzun olduğundan ışık ışınları retinaya ulaşamaz ve uzaktaki görüş bulanıklaşır.
- Hipermetrop: Uzaktaki nesnelerin net ancak yakındaki nesnelerin bulanık görülmesidir. Göz küresi normalden daha kısa olduğundan ışık ışınları retinanın arkasına toplanır ve yakın görüş bulanıklaşır.
- Astigmatizm: Gözlerde kornea düzensiz bir şekilde kıvrılır veya düzleşir. Sonucunda yakın ve uzak görüş bulanıklaşır.
Tedavide ışık ışınlarının kontakt lens ve gözlükler ile retinaya ulaştırılması sağlanır. Bunun yanı sıra LASIK ile kornea yeniden şekillendirilerek kırılma ve görüş düzeltilebilir (2).
LASIK Göz Ameliyatı Kimler İçin Uygundur?
LASIK göz ameliyatı bazı durumlarda bazı bireyler için uygun olmayabilir. LASIK tedavisini gerektiren durumlar genellikle şu şekildedir:
- Miyopluk: Uzaktaki nesneleri net görememe veya bulanık görme
- Hipermetrop: Yakındaki nesneleri görmede zorluk
- Astigmatizm: Düzensiz şekilli kornea nedeniyle herhangi bir mesafeden nesneleri bulanık görmek
Aşağıda verilen durumlardaki bireylerin LASIK operasyonu geçirmesi önerilmez:
- 18 yaşından küçük bireyler
- Hamile ve emziren kadınlar
- Glokom veya aşırı kuru göze neden olan rahatsızlıklara sahip bireyler
- Şiddetli kırılma problemine sahip gözler, ince veya düzensiz kornea rahatsızlıkları yaşayan bireyler
- Diyabet, romatoit artrit ve lupus gibi sağlık sorunlarına sahip bireyler
- Aktif olarak temas sporlarına katılanlar (boks, dövüş sanatları)
Günün sadece belirli saatlerinde gözlüğe ihtiyaç duyacak kadar iyi görüyorsanız LASIK ameliyatı geçirmenize gerek olmayabilir. Ayrıca yaşlandıkça gözde meydana gelen görme bozuklukları (presbiyopi) LASIK ile düzeltilemez. Ancak monovizyon tekniği ile LASIK bir gözü uzak ve diğer gözü yakın görme için düzeltebilir. Özellikle orta yaş ve ilerisinde her bir göz farklı uzaklıktaki nesneleri daha iyi görür. Monovizyon tekniği ile görmede baskın olan göz belirlenir ve uzak görüş için düzeltilir. Diğer göz ise daha yakın nesneleri görmek için kasıtlı olarak yakın görüşlü bırakılır. İşleyiş açısından karmaşık görünse de iki göz birbirine uyum sağlayarak net görme elde edilir. Bu sayede yakın görüş geliştirilir ve okuma gibi aktiviteler düzeltilebilir (2, 4, 5, 6).
LASIK Göz Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Ameliyattan önce cerrahınız gözünüzün ölçümlerini ve ayrıntılı genel sağlık durumunuzu değerlendirir. LASIK göz ameliyatı genellikle göz damlası ile lokal anestezi altında yapılır ve 10-20 dakika kadar sürer. Anesteziden sonra lazer platformu yüzün üzerinde konumlandırılır ve LASIK ameliyatı sırasında nefes almanız için yeterli alan bırakılır. Korneanın eğriliğini düzeltmek amacıyla korneanın ince dış tabakasından doku kesmek için lazer kullanılır. Ardından korneayı yeniden şekillendirmeden önce korneanın orta tabakasının (stroma) açığa çıkması için kapakçık şeklindeki doku (flep) geri katlanır.
Gözler ışığa odaklandıktan sonra korneayı yeniden şekillendirmek için lazer kullanılır. İşlem sırasında bir koku almanız ve ses duymanız normaldir. Şekillendirme sonlandıktan sonra flep tekrar yerine yerleştirilir. İşlem sırasında gözünüzün konumu sürekli olarak ölçüldüğünden dolayı hareket ederseniz lazer duracaktır.
Kapakçık oluşturularak veya oluşturulmadan gerçekleştirilen lasik operasyon çeşitleri vardır. Bunula birlikte her tekniğin avantaj ve dezavantajları bulunur (1, 2, 4).
LASIK Göz Ameliyatı Öncesi Hazırlık Süreci Nasıldır?
LASIK Ameliyatı öncesi genellikle doktorunuz operasyona nasıl hazırlanmanız gerektiği konusunda yardımcı olur.
- Fazla kilo veya obezite, cerrahi işlemlerde komplikasyon riskini arttırdığından sağlıklı kilonun korunması önemlidir.
- Düzenli egzersiz kilonun korunmasında ve komplikasyon geliştirme riskini en aza indirmede yardımcı bir faktördür.
- Ameliyattan önce losyon, makyaj, parfüm vb. ürünlerin kullanımından kaçınmak gerekir. Bu tür ürünler göze temas ederek enfeksiyon riskini artırabilir.
- Düzenli kullanılan ilaçların bilgisi mutlaka cerrah ile paylaşılmalıdır.
Hazırlık ve ameliyat sonrası süreçte size yardımcı olabilmesi için yakınınızdan yardım isteyebilirsiniz (1, 4).
LASIK Göz Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
LASIK Göz Ameliyatı sonrası iyileşme döneminde görüşünüz nispeten nettir. Bununla birlikte genellikle kirli bir pencereden bakma şeklinde tanımlanan bir görüşe sahip olabilirsiniz. LASIK ayakta tedavi prosedürüdür, bu nedenle işlem sonrası eve gidebilirsiniz. Görüş genellikle birkaç gün sonra düzelir ancak nihai sonuçlar 6 aya kadar sürebilir. Doktorunuz operasyon sonrasında dikkat etmeniz gereken bazı öneriler verecektir:
- Göze dokunmaktan veya çarpmaktan koruyan bandaj veya gözlük takılabilir.
- Kuru göz semptomlarını geçirmeye yönelik göz damlaları kullanılabilir.
- Enfeksiyon riskini engellemek amacıyla antibiyotik göz damlaları önerilebilir.
Ameliyattan sonraki ilk bir hafta süresince kuru veya sulu gözler, hafif ağrı, şişmiş göz kapakları ve ışığa duyarlılık görülebilir. Yanma ve kaşınma nedeniyle gözünüzü ovmak isteseniz de tahrişi engellemek adına gözlere dokunulmamalıdır. Özellikle iyileşme döneminde göze direkt temas eden maddelerden kaçınılmalıdır (1, 4).
LASIK Göz Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
LASIK Göz Ameliyatı sonrasında bazı yan etkiler görülebilir. Komplikasyonlar yan etkilerden daha ciddi olmakla beraber insanların çoğu ciddi komplikasyonlar yaşamaz. Özellikle görme kaybına neden olan komplikasyonlar nadir görülür. Operasyonların genel komplikasyonları enfeksiyon, alerjik reaksiyon ve kanama olabilir. LASIK operasyonu sonrasında görülebilecek bazı komplikasyonlar şunları içerebilir:
- Korneanın iltihaplanması veya şişmesi
- Sarkık göz kapağı
- Puslu görüş
- Çift görme
- Kuru, yanan ve tahriş olmuş gözler
- Işığa karşı hassasiyet
- Baş ağrısı
- Gece görüş sorunları
- Düzensiz kornea şekli veya korneanın incelmesi
- Küçük yazıları okumada sorunlar
- Ağrı ve göz kızarıklığına neden olabilen bulaşıcı kornea hastalıkları
- Flep sorunları
LASIK ameliyatı cerrahiye uygun bireyler için görme kaybı riski taşımaz. Ancak nadiren de olsa tedavi edilmeyen bir enfeksiyon görme kaybına yol açabilir (1, 2, 4).
LASIK ameliyatına uygun bir aday olup olmadığınızı, prosedürün avantaj ve dezavantajlarını, işlemin nasıl ilerlediğini öğrenmek önemlidir. Tüm bireyler LASIK için uygun bir aday olmayabilir. Operasyonun size uygun olup olmadığını öğrenmek için göz doktorunuz ile iletişime geçiniz.
Tarih: 11/11/2024