BLOG
BİR TIKLA RANDEVU AL!
Lütfen "Ben robot değilim" olarak işaretleyiniz.

Göz Migreni Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Göz migreni genellikle gençlerde ve kadınlarda daha çok görülen, şiddetli ağrı ve geçici görme sorunlarına neden olan bir hastalıktır. Oküler migren olarak da bilinen göz migreni nörolojik bir sebepten ya da kişisel ve çevresel faktörlerden kaynaklanabilir. Stres, uyku sorunları ve hava değişimi gibi göz migrenine neden olabilecek durumlar pek çok kişinin hayatının bir parçası olduğundan göz migreni dikkate alınması gereken bir sağlık sorunudur. Göz migreni sorunu yaşayan kişiler hayatlarının olumsuz etkilenmemesi için yaşam tarzı değişiklikleri yapabilir.

goz-migreni

Göz migren hastalığının en önemli belirtileri şiddetli ağrı ve görme sorunları olsa da kişiden kişiye değişen farklı semptomlara neden olabilir. Göz migreni semptomları kişinin günlük hayatını önemli derecede etkileyebileceği için tedaviye ihtiyaç duyulur. Gözde migrenin tedavisinde odak nokta genellikle sebebi ortadan kaldırmaya yönelik olsa da semptomları gidermek için de ilaç kullanımı tercih edilebilir. İlaç tedavisinde semptomları gideren ilaçların yanı sıra profilaktik yani koruyucu ilaç tedavisi de uygulanabilir. Profilaktik ilaç tedavisinde koruyucu önlemler alınarak göz migreni atağı sıklığı azaltılabilir. “Göz migreni nedir?” sorusunun daha detaylı yanıtı için yazının devamını okuyabilirsiniz.

Göz migreni nedir?

Göz migreni, göz ağrısı ile ortaya çıkar ve genellikle yarım saat ile bir saat arasında sürer. Geçici görme sorunları oluşturan bir rahatsızlıktır. Göz migreninde baş ağrısı ile birlikte görüntülerin parlaması, titreşmesi veya dalgalanması, ışık huzmeleri, noktalar veya çizgiler oluşması gibi geçici görme sorunları oluşabilir. Oküler migren ciddi bir sağlık sorunu olmasa da bazı kişilerde bulanık görme, çift görme veya görüş kaybı gibi rahatsız edici önemli semptomlara neden olabilir. Göz migreninin tedavisi, belirtilere neden olan tetikleyicileri ortadan kaldırmaya veya migren ağrılarını hafifletmeye dayanır. Bir göz doktoru veya nörolog tarafından semptomların sebebi belirlenerek uygun tedavi uygulanabilir.

Göz migreni neden olur?

Göz migreninin nedeni tam olarak bilinmese de migrenin genel nedenleri ile benzerlik gösterir. Gözde migren oluşumunda beyindeki kimyasal dengesizlikler tetikleyicidir. Kimyasal dengesizlikler beyinde sinir hücreleri arasındaki iletişimi etkileyerek nörotransmitterler adı verilen kimyasalların salınımında değişikliklere neden olabilir. Gözde migren nedenleri arasında şunlar yer alır:

  • Stres
  • Uyku problemleri
  • Hormonal değişiklikler
  • Diyet faktörleri (Özellikle de düşük kan şekeri veya düzensiz yemek yeme alışkanlıkları)
  • Göz yorgunluğu (Uzun süre bilgisayar veya telefon ekranlarına bakmak gibi)
  • Çevresel faktörler (Parlak ışıklar veya değişen hava koşulları gibi)
  • Bazı ilaçlar veya kimyasal maddeler (Alkol, kafein ve tütün gibi)
  • Beyinde kan akışında değişiklik olması (Retinaya giden kan akışındaki değişiklikler)

Göz migreni kimlerde görülür?

Göz migreni herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir fakat Dünya Sağlık Örgütüne göre genç kişilerde daha sık görülür. Kadınlar yapı gereği erkeklere göre göz migrenine daha yatkın olduğu için kadınlarda görülme olasılığı daha yüksektir. (1) Peki, göz migreni kimlerde görülür? Bu sorunun yanıtı olabilecek etkenler şöyle listelenebilir:

  • Normal migren rahatsızlığı olan kişilerde
  • Ailede migren öyküsü olan kişilerde
  • Hormonal değişikliklerde, özellikle adet döneminde
  • Yorgunluk, stres ve uyku sorunları gibi migren tetikleyicileri olan kişilerde
  • Göz yorgunluğu yaşayanlarda

Göz migreni yapan baş ağrısı çeşitleri nelerdir?

Görme bozuklukları ve gözde ağrı ile birlikte oluşan oküler migren temelde ikiye ayrılır. Göz migreni yapan baş ağrısı çeşitleri şu şekilde sınıflandırılabilir (1, 3):

  • Görsel auralı göz migreni: Bu grupta yer alan migren atakları görsel aura olarak bilinen semptomlar ile başlar. Aura migren atağı öncesinde ortaya çıkan ışıklı çizgiler, ışık çakmaları veya görme kaybı gibi geçici nörolojik semptomlardır. Semptomlar genelde 20 ila 30 dakika arası sürer ve sonrasında baş ağrısı başlar.
  • Aurasız göz migreni: Aurasız göz migreni doğrudan göz ağrısı veya rahatsızlık hissi ile başlar. Sonrasında başlayan migren baş ağrısı genellikle bir tarafta olan şiddetli bir ağrıdır ve göz çevresinde, alında hissedilir.

Göz migreni ve baş ağrısı arasındaki farklar nelerdir?

Göz migreni ve baş ağrısı aslında birbirinden oldukça farklı kavramlardır çünkü gözde migren oluşumunda ağrıya ek olarak görme sorunları ön plana çıkar. Gözde migren olduğunda ağrı genelde tek taraflı ve daha çok gözde, gözün önündeki kısımlardadır. Baş ağrısı ise başın herhangi bir bölümünde olabilir veya geneline yayılabilir. Migren, baş ağrısını tetikleyen önemli bir neden olsa da oküler migren yarım saat ila bir saat arası sürerken baş ağrıları ise daha uzun veya kısa sürebilir.

Göz migreni belirtileri

Göz migreni görsel bozukluklar ve gözde ağrı ile ön plana çıksa da farklı semptomlar da oluşturabilir. Göz migreni belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Aura: Göz migreninde belirtiler genellikle aura olarak adlandırılan semptomlarla başlar. Auralı migrenin semptomları arasında bulanık görme, ışık çakmaları veya görme kaybı gibi görsel bozukluklar yer alır.
  • Tek taraflı baş ağrısı: Göz migreni baş ağrısı genellikle bir tarafta yer alan şiddetli bir baş ağrısıdır ve gözde, alında hissedilir.
  • Göz ağrısı: Oküler migren baş ağrısının yanı sıra gözde de ağrı veya rahatsızlık hissi oluşturur. Bazı kişilerde gözde kızarıklık veya sulanma da görülebilir.
  • Işığa duyarlılık: Göz migreni ışık, ses ve koku gibi çevresel uyaranlara karşı aşırı hassasiyet oluşturabilir.
  • Diğer migren semptomları: Oküler migren mide bulantısı, kusma, baş dönmesi ve sinirlilik gibi diğer klasik migren semptomlarına da neden olabilir.

Göz migreni teşhisi nasıl koyulur?

Göz migreni tanısı semptomlar dinlenip o semptomlara neden olabilecek diğer durumlar elenerek konulabilir. Doktorlar bir migren günlüğü tutmanızı baş ağrısı ve diğer semptomların ne zaman başladığını, ne kadar sürdüğünü ve tetikleyicileri hakkında bilgi vermenizi isteyebilir. Göz migreni teşhisinde doktor aşağıdaki testler ve görüntüleme yöntemlerini isteyebilir:

  • Göz muayenesi: Göz doktoru, gözünüzde herhangi bir ciddi durum olup olmadığını kontrol etmek için bir muayene yapabilir.
  • Tam bir fizik muayene: Doktorunuz migren ataklarıyla ilişkili diğer faktörleri dışlamak için tam bir fizik muayene yapabilir.
  • Nörolojik testler: Doktorunuz sinir sisteminizi kontrol etmek ve diğer nörolojik koşulları değerlendirmek için çeşitli testler isteyebilir.
  • Görüntüleme yöntemleri: Beyninize olan kan akışını ve yapısal özelliklerini gösteren bir MRI veya CT taraması gibi görüntüleme yöntemleri migrenin göz üzerindeki etkisini görmeye yardımcı olur. Retinaya giden kan akışında bir sorun olup olmadığı hakkında bilgi verebilir.

Göz migreni nasıl tedavi edilir?

Göz migreni tedavisi, semptomların şiddeti ve sıklığına göre değişse de migrende genellikle atakları önlemek ve semptomları hafifletmeye yöneliktir. Göz migreninde kullanılabilen yaygın tedavi seçenekleri şunlardır (2, 4):

  • Ağrı kesiciler: Göz migreni nedeniyle oluşan baş ve göz ağrısını hafifletmek için çeşitli ağrı kesiciler kullanılabilir.
  • Triptanlar: Beyindeki serotonin düzeylerini artırarak etki gösteren triptanlar migren atağını durdurmak ve semptomları hafifletmek için kullanılır. Triptanlar tablet, burun spreyi veya enjeksiyon şeklinde olabilir.
  • Profilaktik ilaçlar: Migren ataklarının sıklığını azaltmak ve önlemek için beta blokerler, kalsiyum kanal blokerleri, antidepresanlar ve antikonvülsanlar gibi profilaktik ilaçlar doktor tarafından reçete edilebilir.
  • Yaşam tarzı değişiklikleri: Oküler migren rahatsızlığında tetikleyici faktörleri ortadan kaldırmak veya azaltmak semptomların ve atakların azalmasına yardımcı olabilir. Bu değişiklikler arasında yeterli uyumak, düzenli egzersiz yapmak, yoga ve masaj gibi stresle mücadele yöntemleri uygulamak, alkol ve kafein alımını sınırlandırmak gibi yöntemler yer alır.

Göz migreni tedavisi semptomların şiddeti ve sıklığına göre değişebilir ve her bireyin tedaviye farklı şekillerde yanıt vermesi mümkündür. Doktorunuzla birlikte hangi tedavi seçeneğinin sizin için en iyi olduğunu belirleyebilirsiniz.

Kaynakça

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/migraine-headache/expert-answers/ocular-migraine/faq-20058113
  2. https://www.webmd.com/migraines-headaches/ocular-migraine-basics
  3. https://www.healthline.com/health/causes-of-ocular-migraines
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507725/
Tarih: 22/05/2023
HIZLI RANDEVU AL