Göz Kaşıntısı Neden Olur? Nasıl Geçer?
Göz kaşıntısı birçok sebepten olabilen ve hemen herkesin başına gelebilen bir şikayettir. Mevsim geçişlerinde ve bahar döneminde, havada uçuşan çiçek veya ağaç polenleri gözleri etkileyebilir. Diğer yandan toz, kirli hava, bazı ilaçlar ve kimyasallar gibi çeşitli faktörler de gözü etkileyebilir. Bu bağlamda göz ve çevresindeki dokuların ilk tepkisi genellikle kaşıntı hissi olur. Göz, vücudumuzdaki en hassas organlardan birisidir. Özellikle gözü koruyan göz kapağının ve göz çevresi derisinin ince olması da hassas tüm etkilere açık olduğunu gösterir.
KONU BAŞLIKLARI
Göz Kaşıntısı Nedir?
Vücut; polen, toz gibi pek çok sebepten dolayı histamin adı verilen bir madde üretir. Bu madde alerjik bir reaksiyona sebep olabilir. Bu reaksiyon da genellikle kendini kaşıntı olarak belli eder. Göz kaşıntısı da gözde histamin salgılanması ile oluşur. Göz kaşıntısı genellikle gözün buruna yakın olan iç kısmında olur. Bu açıdan gözün iç kısmını kaşımak daha fazla histamin salgısına bu da daha fazla kaşıntıya sebep olabilir. Diğer yandan alerji veya dış etkilerin dışında kaşınma bazı göz hastalıklarının da bir belirtisi olabilir. Göz kaşıntısı durumunda mutlaka en yakın göz hastanesine başvurulmalıdır.
Göz Kaşıntısı Neden Olur?
Göz kaşıntısına sebep olan pek çok neden sıralanabilir. Bunlar şöyledir:
- Alerji: Kişinin hassas olduğu çeşitli şeylere karşı alerjiler gözlerde ve göz kapağında kaşıntıya sebep olabilir. Genellikle toplumun büyük bir kesiminde bitkilerdeki polenlerin sebep olduğu mevsimsel alerjiler görülmekle beraber yıl boyunca devam eden kronik alerjik reaksiyon gösteren kişiler de olabilir. Bazı evcil hayvanların tüyleri, toz, çeşitli kimyasallar da kişide alerjiye sebep olabilir. Bunlar da gözlerde histamin salgısını artırarak gözdeki kaşıntıyı tetikler.
- Göz Hastalıkları: Bazı hastalıkların belirtisi olarak gözde kaşıntı görülebilir. Bu hastalıklar gözlerde kuruluk, blefarit olarak adlandırılan göz kapağı iltihabı, çeşitli enfeksiyonlar kaşıntıya sebep olabilir. Ek olarak doğum kontrol hapları, antihistaminikler, ağrı kesiciler veya antidepresanlar gibi ilaçların yan etkileri de gözde kaşıntı oluşturabilir. Göz kuruluğu durumunda gözdeki sıvının azalmasından dolayı bir gözlerde kaşıntı kızarıklık olabilir. Bu kaşınma ile göz yaşlanır ve sıvı artar. Bu bir döngü halinde devam eder. Bu yüzden kaşıntının tedavi edilmesinden önce göz kuruluğunun tedavi edilmesi önemlidir. Bazı göz enfeksiyonları da özellikle iltihabi sonuçlara yol açabilir. Bu açıdan hem enfeksiyonun hem de sebep olduğu kaşıntının tedavi edilmesi önemlidir. Bahsedilen diğer rahatsızlıkların da tedavisi göz kaşıntısının çözümlenmesinde önemli bir adımdır.
- Kirli Hava: Havada gözle göremediğimiz küçük pek çok partikül vardır. Bunlar; egzos dumanı, parfüm, sigara dumanı, çok küçük kül parçaları gibi havada bulunan çeşitli etkenler gözü etkileyebilir. Bu açıdan bir tepki olarak gözlerde kaşıntıya neden olabilir.
- Kimyasallar: Çoğu kimyasal yalnızca gözü değil tüm vücudumuzu etkileyebilecek özelliğe sahiptir. ancak gözler genellikle ilk etkilenen organlar olur. Genellikle evlerde kullanılan çeşitli temizleyici ürünlerin orantısız kullanımı ya da sıçrama vs gibi çeşitli sebeplerle göze temas eden bu kimyasallar da kaşıntıya sebep olabilir. Diğer yandan yüz için kullanılan bazı kremler, vücut losyonları, şampuanlar, sabunlar, makyaj malzemeleri de alerjiye sebep olabilir. Alerji de kendini kaşıntı ile gösterebilir.
- Göz Yorulması: Gözlerde kaşıntının nedenleri olarak sayılabilecek bir diğer sebep de göz yorulmasıdır. Kişilerin uzun süre ekrana maruz kalması ya da gece loş ışıkta kitap okumaya çalışması ya da uyku düzeninin sağlanamaması gibi pek çok sebep gözün fazla yorulmasına sebep olur. Bu durumda genellikle tepkisel olarak gözler kaşınabilir. Gözü dinlendirmek, ışık ortamını sağlıklı hale getirmek veya uzun süre ekran kullanımına bağlı bir çalışma ortamı varsa mavi ışık filtresi veya mavi ışık gözlüğü kullanmak gözün daha az yorulmasını sağlayabilir. Ek olarak uykusuz kalmamak da göz yorgunluğunu önlemede bir etkendir.
- Hijyen: Göz hijyeni göz sağlığında önemli bir etkendir. Bu noktada hijyene dikkat edilmemesi çok hassas olan gözü direk etkileyebilir ve kaşıntı ile kendini gösterebilir. Bu açıdan ortak kullanılan yüz havluları, kontakt lensler, göz damlaları bir kişide enfeksiyon varsa diğerine bulaşmasına sebep olabilir. Diğer yandan genellikle çeşitli yerlere dokunduktan sonra göze dokunmak da aynı şekilde gözde enfeksiyona enfeksiyon da gözlerde kaşıntıya neden olabilir. Bu açıdan göz hijyenine mutlaka dikkat edilmeli, göz ile ilgili kişisel bakım ürünlerinin şahsi olmasına özen gösterilmelidir.
- Diğer: Tüm bu sebeplerin yanında kontakt lens kullanımı, bazı göz damlaları da gözlerde kaşıntıya sebep olabilir. Özellikle kontakt lenslerin kullanıma uygun kullanılmaması; süresinden uzun gözde kalması, hijyenik takma çıkarma işlemi yapılmaması gibi durumlarda kontakt lens gözde kaşıntıya yol açar. Diğer yandan başka sebeple kullanılan göz damlalarının yan etkilerinden dolayı da gözlerde kızarıklık, kaşıntı görülebilir.
Göz Kaşıntısı Tanısı Nasıl Konulur?
Göz geçici sebeplerden dolayı kısa bir süre kaşınabilir. Ancak kaşınma durumu uzadığında en yakın göz doktoruna başvurulmalıdır. Göz kaşıntısı tek başına bir sonuç olabildiği gibi çeşitli hastalıkların sebebi olabilir. Bu açıdan hastalıkların teşhisi için kullanılan tetkik ve gözlemler tanı için kullanılabilir.
Göz Kaşıntısı Nasıl Geçer?
Göz kaşıntısı tedavisi genellikle ihmal edilen bir tedavidir. Göz kaşıntısı nasıl geçer sorusunun cevabı olarak göz kaşıntısı yaşandığında öncelikle kaşıntının hafifletilmesi için doktora gidene kadar kontakt lens varsa çıkarılmalı, parfüm, sabun, şampuan gibi kişisel bakım ürünlerine ara verilmelidir. Ayrıca yüzü soğuk suyla yıkamak da kaşıntıyı hafifletebilir. Bunlar göz kaşıntısını hafifletmek amaçlıdır tedavi yerine geçmez. Ek olarak kaşıntıyı gidermek için başka bir uygulama yapılmamalıdır. Çünkü bazı uygulamalar kaşıntıyı hafifletmek yerine şiddetini artırabilir. Örneğin sıcak uygulama yapmak genellikle kaşıntıyı artırabilir. O yüzden en kısa zamanda doktora başvurulmalıdır.
Göz kaşıntısına sebep olan alerjinin öncelikle tedavi edilmesi önemlidir. Yıl boyu veya mevsimsel alerjilerin tedavisinde bazı damlalar veya ilaçlar kullanılabilir. Ancak bu durumun sıklıkla yaşanmasının önüne geçmek için alerjinin sebebi bulunmalıdır. Örneğin kişinin polene alerjisi varsa polen mevsimlerinde kişi ekstra dikkatli olabilir ya da bir kimyasal maddeye alerjisi varsa o kimyasal maddenin içinde olmadığı ürünler tercih edilmelidir.
Diğer yandan göz hastalıklarının belirtisi olabilen kaşınma bu hastalıklar tedavi edildiğinde geçme ihtimali yüksektir. Kronik göz kuruluğu, enfeksiyon veya diğer sebeplerin geçmesi için doktorun uygulayacağı tedavi protokollerine sadık kalınmalıdır. Çünkü göz hastalıkları tedavi edilmediğinde gözde kaşıntının ötesinde farklı sıkıntılara sebep olabilir. Göz hastalıklarının tedavisi kesinlikle ihmal edilmemelidir.
Kirli havanın sebep olduğu göz kaşıntısının geçmesi için farklı bir takım öneriler olabilir. Özellikle evde geçirilen sürenin fazla olmasından dolayı evde hava filtrelerinin sıklıkla temizlenmesi, açılan pencerelere yine filtre takılması ya da evdeki havayı temizleyen ürünler kullanılması çözüm olabilir. Diğer yandan kontakt lens kullanımı varsa günlük çıkarıp takılmalı, gece kontakt lens ile uyumamalı, hijyen protokollerine dikkat edilmelidir.
Göz Kaşıntısı Olduğunda Ne zaman Doktora Gidilmeli?
- Semptomlarınızda bir iyileşme yoksa,
- Gözlerde yoğun akıntı varsa,
- Göz kapakları birbirine yapışmış ise,
- Gözü açık tutamıyorsanız,
- Görüş değişti veya bulanıklaştı ise,
- Gözünde yabancı bir şey varsa,
- Işıkların etrafında bir hale görüyorsanız,
- Parlak ışıklara bakmakta zorlanıyorsanız
- Gözbebekleriniz farklı boyutlarda ise,
- Gözler şişmişse,
- Gözdeki acı gittikçe artıyorsa,
En kısa zamanda en yakın göz doktoruna başvurulmalıdır.
Gözleri Kaşımak Zararlı mı?
Göz kaşıntısı genellikle hafif hafif başlar. Histamin salgısının kaşımakla artmasından dolayı kaşıdıkça daha da kaşınma hissi artar. Gözü kaşımak dışarıdan bir uygulama olduğundan şiddeti ayarlanamayabilir bu da göze zarar verebilir. Korneanın çizilmesi, çeşitli enfeksiyonlar veya gözün çeşitli şekillerde zarar görmesi bahsedilenler arasında sıralanabilir. Bu yüzden göz kaşıntısı durumunda mutlaka en kısa zamanda ek yakın göz doktoruna gidilmelidir.
Tarih: 08/02/2023