BLOG
BİR TIKLA RANDEVU AL!
Lütfen "Ben robot değilim" olarak işaretleyiniz.

Göz Kararması Neden Olur? Nasıl Geçer?

Göz kararması günlük hayatta pek çok kişinin yaşadığı zaman zaman baş dönmesi gibi bir durumunda eşlik ettiği yaygın bir problemdir. Yoğun ve yorucu geçen bir gün sonunda aniden meydana gelen gözlerin kararması durumunu pek çok kişi yaşamıştır.

Göz kararması birden çok sebeple ortaya çıkabilmekte olup sıklıkla açlık, stres, ani tansiyon yükselmeleri ve sıcaklığa bağlı olarak da meydana gelebilmektedir. Özellikle bulantı ve yoğun baş dönmelerinin sıklıkla tekrarladığı gözde kararma daha ciddi sağlık problemlerinin belirtisi olabilmektedir.

göz kararması neden olur

Göz Kararması Nedir?

Aniden ayağa kalkma sonrası meydana gelen göz kararmasına tıp literatüründe ‘ortostatik’ adı verilmektedir. Bu tip göz kararmaları yoğun ve uzun süreli masa başı çalışanı kişiler ve özellikle hareketsiz yaşam tarzına sahip kişilerde daha sık görülmektedir. Genellikle bir anda ayağa kalkınca hafif baş dönmesi problemiyle birlikte yaşanmaktadırlar.

Ani ayağa kalkmalarda beyne yeterince kan gitmemesi ve baş dönmesi, çarpıntı ile birlikte göz kararması durumları görülmektedir. Bu durum sürekli meydana geliyorsa kansızlık, beyin ve kalp hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkabilmekte ve bu problemlerin belirtisi olabilmektedir.

Göz Kararması Neden Olur?

Gözlerin kararmasına neden olan pek çok faktör bulunmaktadır. Bu faktörler şu şekildedir:

  • Tansiyonda meydana gelen ani yükseliş ve düşmeler
  • Kan şekerinde meydana gelen yükseliş ve düşüşler
  • Kansızlık
  • Tiroit sorunları
  • Açlık
  • Boyun damarlarında daralma
  • Vitamin ve mineral eksikliği
  • Yorgunluk
  • Yoğun çalışma temposu
  • Susuzluk
  • Stres
  • Vücut ısısında meydana gelen ani değişiklikler
  • Bağışıklığın azalması
  • Vertigo
  • Migren

gibi nedenler göz kararmasına neden olabilmektedir.

Göz Kararması Nasıl Geçer?

Göz kararmasının da nasıl geçtiği sorusunun tek bir cevabı yok. Kararmaların sebebine göre cevabı değişmektedir. Özellikle yorgunluk ve beslenme alışkanlıkları sebebiyle ortaya çıkan gözde kararmaların önüne geçmek için öncelikle yaşam tarzının değiştirilmesi gerekir. Yapılan bazı değişiklikler ile birlikte fark hissedilecektir.

Göz kararmasının önüne geçmek için alkol tüketmeyip, aç kalmayıp yeteri kadar su tüketmeye özen göstermek gerekir. Tuzun faydalarını da göz önünde bulundurarak kontrollü olarak tüketmek gerekir. Bu yöntemlerle birlikte göz kararmasının önüne geçmiş olursunuz.

Susuz kalmamaya özen göstermek gibi uzun süre ayakta kalmamak gibi durumlara dikkat ederek gözlerinizin kararmasını engelleyen etkenlere başvurmuş olursunuz.

Gözlerin kararmasına iyi gelen bitkisel çözümlerin başında ise göz sağlığı için çok büyük öneme sahip olan ve c vitamini bakımından oldukça zengin olan sebze ve meyveleri tüketmek gelir. Havuç, meyve dilimli su, içerisinde yoğun su bulunması nedeni ile salatalık ve domates suyu da tercih edilebilecek besinler arasındadır

Ayrıca düzenli egzersizler, uzun süreli aynı pozisyonda durmadan pozisyon değişikliği yapmak, oksijen seviyesini yüksek tutmak için temiz hava almak ve yüksek oranda nikotin ve kafeinden uzak durmaya özen göstermek gözde kararma problemi yaşanmaması için alınabilecek tedbirlerdendir.

Göz Kararması Çeşitleri

Göz kararmasında birkaç tür bulunmaktadır. Gözün kararması ile birlikte meydana gelen etkileri de göz önünde bulundurmak gerekir.

Mide bulantısı ile birlikte gözlerin kararması

Kulak çınlaması ile birlikte gözlerin kararması

Ayağa kalkınca yaşanan gözlerin kararmasına

sıklıkla rastlanmaktadır.

Mide Bulantısı ile Gözlerin Kararması

Gözün kararması ile birlikte mide bulantısı da yaşanıyorsa genellikle tansiyon ve şeker değerlerinde yükselme ve düşüler söz konusu olabilmektedir. Migrende probleminde de buna ek olarak baş ağrısı kendisini hissettirebilir. Bu durum ise bazı nörolojik bir hastalığın belirtisi olabilmektedir.

Baş dönmesi ile birlikte göz kararması şikayeti olan kişiler bu sorunu her hangi bir neden olmadan sürekli tekrar ediyorsa muhakkak uzman bir doktora başvurmalıdırlar. Doktorun da uygun görmesi durumunda, kişi göz, nöroloji ve KBB gibi farklı alanlardaki doktorlara yönlendirilebilir.

Kulak Çınlaması ile Gözlerin Kararması

Görüntüde bir anlık kararmalar kulak çınlaması ile birlikte görülebilmektedir. Bu tip göz kararması da nörolojik riskler barındırabilmektedir ve uzman bir hekime başvurmakta fayda vardır.

Ayağa Kalkınca Yaşanan Gözlerin Kararması

Ayağa kalkınca yaşanan göz kararması en fazla görülen göz kararması tipidir. Bu duruma baş dönmesi gibi şikayetler de eşlik ediyorsa Ortostatik Hipotansiyon yaşanıyor demektir. Bu durumun temel nedeni; kişinin ani ayağa kalkma hareketi sebebiyle bir anda tansiyon düşmesi ve beyne yeterli miktarda kan gitmemesidir. Buna baş dönmesi ve mide bulantısı gibi sorunlarda sık olarak görülür.

Gözlerin kararması ile birlikte bu tip şikayetleri bulunan kişilerin öncelikle yavaş hareket etmesi gerekir. Sorunun hala devam etmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmakta fayda vardır.

Göz Kararması Neyin Belirtisidir?

Kan basıncındaki ani değişiminden kaynaklandığı için kansızlık, kalp sağlığı ve beyin hastalıklarının belirtisi olarak ortaya çıkabilmektedir.

Gözün kararması en yaygın olarak tansiyonda yaşanan ani düşüş ve yükselişlerin belirtisi olarak görülmektedir. Ani yapılan bir hareketle birlikte tansiyonda düşmeler meydana gelir bu durumda gözleriniz kararmasına neden olur.

Hangi Doktora Gidilmeli

Gözün kararması ile birlikte başka herhangi bir sorun yoksa bir göz doktoruna görünmekte fayda vardır. Ancak gözde kararma probleminin altında yatan başka sorunlar olabilmektedir. Buna bağlı olarak göz doktoru yaptığı çeşitli tetkikler sonrasında lişiyi Nöroloji, İç Hastalıkları ve KBB (Kulak Burun Boğaz) uzmanlarına yönlendirebilmektedir.

Tarih: 05/12/2022
HIZLI RANDEVU AL