BLOG
BİR TIKLA RANDEVU AL!
Lütfen "Ben robot değilim" olarak işaretleyiniz.

Göz Kararması Neden Olur? Nasıl Geçer?

Göz Kararması günlük hayatta pek çok kişinin yaşadığı zaman zaman baş dönmesi gibi bir durumunda eşlik ettiği yaygın bir problemdir. Yoğun ve yorucu geçen bir gün sonunda aniden meydana gelen gözlerin kararması durumunu pek çok kişi yaşamıştır.

Göz Kararması Neden Olur? sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Bu birden çok sebeple ortaya çıkabilmekte olup sıklıkla açlık, stres, ani tansiyon yükselmeleri ve sıcaklığa bağlı olarak da meydana gelebilmektedir. Özellikle bulantı ve yoğun baş dönmelerinin sıklıkla tekrarladığı gözde kararma daha ciddi sağlık problemlerinin belirtisi olabilmektedir.

göz kararması neden olur

Göz Kararması Neden Olur?

Göz Kararması Neden Olur? (geçici görme kaybı veya görme bulanıklığı) genellikle beyne veya göze giden kan akışının azalmasından kaynaklanır. Bu durum farklı tıbbi sebeplerle ortaya çıkabilir ve altta yatan nedenin tespiti önemlidir. İşte bilimsel olarak göz kararmasının başlıca nedenleri:

1. Kan Basıncı Değişiklikleri

  • Ortostatik Hipotansiyon: Ani bir şekilde ayağa kalkıldığında tansiyon düşer ve beyne yeterince kan gitmez. Bu durum kısa süreli göz kararmasına yol açabilir.
  • Hipertansiyon: Yüksek tansiyon, gözdeki kan damarlarına zarar vererek görme bulanıklığına ve kararmaya neden olabilir.

2. Anemi (Kansızlık)

  • Kanda yeterince hemoglobin bulunmaması, dokulara oksijen taşınmasını azaltır ve bu da göz kararmasına yol açabilir.

3. Hipoglisemi (Kan Şekeri Düşüklüğü)

  • Kan şekerinin düşmesi, özellikle açlık durumunda, göz kararmasıyla birlikte baş dönmesi ve halsizlik yapabilir.

4. Dehidrasyon (Susuzluk)

  • Vücuttaki sıvı kaybı, kan hacmini azaltarak göz kararmasına neden olabilir.

5. Kalp ve Damar Hastalıkları

  • Kalbin yeterince kan pompalayamaması, örneğin aritmi veya kalp yetmezliği durumlarında, görme kararmasına yol açabilir.

6. Nörolojik Sorunlar

  • Migren: Bazı kişilerde migren atağı sırasında geçici görme kararması yaşanabilir.
  • Geçici İskemik Atak (TIA): Beyne giden kan akışının kısa süreli kesilmesi, göz kararması ve başka nörolojik belirtilerle kendini gösterebilir.

7. Gözle İlgili Hastalıklar

  • Glokom: Göz içi basıncının artması görme alanında kararmalar yapabilir.
  • Retinal Dolaşım Problemleri: Retinaya kan akışının geçici olarak azalması (örneğin retinal ven tıkanıklığı), görme kaybına neden olabilir.

8. Stres ve Kaygı

  • Yüksek düzeyde stres veya panik atak durumlarında nefes alıp verme düzeni bozulabilir ve bu da göz kararması yapabilir.

9. Hamilelik

  • Hormonal değişiklikler, kan hacmindeki artış ve tansiyon dalgalanmaları nedeniyle hamilelik sırasında göz kararması yaşanabilir.

10. İlaçlar ve Kimyasal Maddeler

  • Antihipertansif ilaçlar, diyabet ilaçları veya dehidrasyona neden olan ilaçlar, göz kararmasını tetikleyebilir.

Ayağa Kalkınca Göz Kararması Neden Olur?

Ayağa Kalkınca Göz Kararması Neden Olur? En fazla görülen göz kararması tipidir. Bu duruma baş dönmesi gibi şikayetler de eşlik ediyorsa Ortostatik Hipotansiyon yaşanıyor demektir. Bu durumun temel nedeni; kişinin ani ayağa kalkma hareketi sebebiyle bir anda tansiyon düşmesi ve beyne yeterli miktarda kan gitmemesidir. Buna baş dönmesi ve mide bulantısı gibi sorunlarda sık olarak görülür.

Gözlerin kararması ile birlikte bu tip şikayetleri bulunan kişilerin öncelikle yavaş hareket etmesi gerekir. Sorunun hala devam etmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmakta fayda vardır.

Baş Dönmesi Göz Kararması Yapar Mı?

Evet, Baş Dönmesi Göz Kararmasına neden olabilir. Bu durum, genellikle beyne veya göze giden kan akışındaki geçici yetersizliklerden kaynaklanır. Baş dönmesi ve göz kararması genellikle aynı mekanizmaların bir sonucu olarak ortaya çıkar ve birbiriyle ilişkili olabilir. İşte bilimsel açıklaması:

1. Ortostatik Hipotansiyon

  • Ani ayağa kalkma sırasında tansiyon düşer, bu da beyne yeterli kan gitmesini engeller. Bu durumda baş dönmesi ve ardından göz kararması sıkça birlikte görülür.

2. Vestibüler Sistem Problemleri

  • İç kulaktaki denge organlarının sorunları (örneğin, BPPV – Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo) baş dönmesine neden olur. Bu rahatsızlık sırasında beyinde algısal uyumsuzluk yaşanabilir ve göz kararması ortaya çıkabilir.

3. Anemi (Kansızlık)

  • Kanın oksijen taşıma kapasitesinin azalması, hem baş dönmesine hem de göz kararmasına yol açabilir.

4. Hipoglisemi (Düşük Kan Şekeri)

  • Beyin yeterince glikoz almadığında baş dönmesiyle birlikte göz kararması yaşanabilir.

5. Kalp ve Damar Sorunları

  • Aritmi: Kalbin düzensiz çalışması baş dönmesine ve beynin kan akışındaki azalmaya bağlı göz kararmasına neden olabilir.
  • Düşük Kardiyak Output: Kalbin yetersiz kan pompalaması bu belirtileri tetikleyebilir.

6. Dehidrasyon ve Elektrolit Dengesizliği

  • Vücudun susuz kalması kan hacmini azaltır ve bu da hem baş dönmesine hem de göz kararmasına yol açabilir.

7. Stres ve Kaygı

  • Kaygı bozuklukları sırasında ortaya çıkan hiperventilasyon (hızlı nefes alıp verme), beyne giden oksijenin azalmasına neden olarak baş dönmesi ve göz kararması yapabilir.

Ani Göz Kararması Neden Olur?

Ani Göz Kararması Neden Olur? Sorusu sıkça sorulmaktadır. Genellikle geçici olarak göze veya beyne yeterince kan ve oksijen gitmemesi durumunda ortaya çıkar.

Göz Kararması Nasıl Geçer?

Göz Kararması Nasıl Geçer? Bu sorusunun tek bir cevabı yok. Kararmaların sebebine göre cevabı değişmektedir. Özellikle yorgunluk ve beslenme alışkanlıkları sebebiyle ortaya çıkan gözde kararmaların önüne geçmek için öncelikle yaşam tarzının değiştirilmesi gerekir. Yapılan bazı değişiklikler ile birlikte fark hissedilecektir.

Göz kararmasının önüne geçmek için alkol tüketmeyip, aç kalmayıp yeteri kadar su tüketmeye özen göstermek gerekir. Tuzun faydalarını da göz önünde bulundurarak kontrollü olarak tüketmek gerekir. Bu yöntemlerle birlikte göz kararmasının önüne geçmiş olursunuz.

Susuz kalmamaya özen göstermek gibi uzun süre ayakta kalmamak gibi durumlara dikkat ederek gözlerinizin kararmasını engelleyen etkenlere başvurmuş olursunuz.

Gözlerin kararmasına iyi gelen bitkisel çözümlerin başında ise göz sağlığı için çok büyük öneme sahip olan ve c vitamini bakımından oldukça zengin olan sebze ve meyveleri tüketmek gelir. Havuç, meyve dilimli su, içerisinde yoğun su bulunması nedeni ile salatalık ve domates suyu da tercih edilebilecek besinler arasındadır

Ayrıca düzenli egzersizler, uzun süreli aynı pozisyonda durmadan pozisyon değişikliği yapmak, oksijen seviyesini yüksek tutmak için temiz hava almak ve yüksek oranda nikotin ve kafeinden uzak durmaya özen göstermek gözde kararma problemi yaşanmaması için alınabilecek tedbirlerdendir.

Göz Kararması Nedir?

Aniden ayağa kalkma sonrası meydana gelen göz kararmasına tıp literatüründe ‘ortostatik’ adı verilmektedir. Bu tip göz kararmaları yoğun ve uzun süreli masa başı çalışanı kişiler ve özellikle hareketsiz yaşam tarzına sahip kişilerde daha sık görülmektedir. Genellikle bir anda ayağa kalkınca hafif baş dönmesi problemiyle birlikte yaşanmaktadırlar.

Ani ayağa kalkmalarda beyne yeterince kan gitmemesi ve baş dönmesi, çarpıntı ile birlikte göz kararması durumları görülmektedir. Bu durum sürekli meydana geliyorsa kansızlık, beyin ve kalp hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkabilmekte ve bu problemlerin belirtisi olabilmektedir.

Göz Kararması Çeşitleri

Göz kararmasında birkaç tür bulunmaktadır. Gözün kararması ile birlikte meydana gelen etkileri de göz önünde bulundurmak gerekir.

Mide bulantısı ile birlikte gözlerin kararması

Kulak çınlaması ile birlikte gözlerin kararması

Ayağa kalkınca yaşanan gözlerin kararmasına

sıklıkla rastlanmaktadır.

Mide Bulantısı ile Gözlerin Kararması

Gözün kararması ile birlikte mide bulantısı da yaşanıyorsa genellikle tansiyon ve şeker değerlerinde yükselme ve düşüler söz konusu olabilmektedir. Migrende probleminde de buna ek olarak baş ağrısı kendisini hissettirebilir. Bu durum ise bazı nörolojik bir hastalığın belirtisi olabilmektedir.

Baş dönmesi ile birlikte göz kararması şikayeti olan kişiler bu sorunu her hangi bir neden olmadan sürekli tekrar ediyorsa muhakkak uzman bir doktora başvurmalıdırlar. Doktorun da uygun görmesi durumunda, kişi göz, nöroloji ve KBB gibi farklı alanlardaki doktorlara yönlendirilebilir.

Kulak Çınlaması ile Gözlerin Kararması

Görüntüde bir anlık kararmalar kulak çınlaması ile birlikte görülebilmektedir. Bu tip göz kararması da nörolojik riskler barındırabilmektedir ve uzman bir hekime başvurmakta fayda vardır.

Göz Kararması Neyin Belirtisidir?

Kan basıncındaki ani değişiminden kaynaklandığı için kansızlık, kalp sağlığı ve beyin hastalıklarının belirtisi olarak ortaya çıkabilmektedir.

Gözün kararması en yaygın olarak tansiyonda yaşanan ani düşüş ve yükselişlerin belirtisi olarak görülmektedir. Ani yapılan bir hareketle birlikte tansiyonda düşmeler meydana gelir bu durumda gözleriniz kararmasına neden olur.

Hangi Doktora Gidilmeli

Gözün kararması ile birlikte başka herhangi bir sorun yoksa bir göz doktoruna görünmekte fayda vardır. Ancak gözde kararma probleminin altında yatan başka sorunlar olabilmektedir. Buna bağlı olarak göz doktoru yaptığı çeşitli tetkikler sonrasında lişiyi Nöroloji, İç Hastalıkları ve KBB (Kulak Burun Boğaz) uzmanlarına yönlendirebilmektedir.

Göz Kararması Hangi Hastalığın Belirtisi Olabilir?

Göz Kararması; tansiyon düşüklüğü (ortostatik hipotansiyon), hipoglisemi, anemi, kalp hastalıkları, migren, geçici iskemik atak (TIA) ve glokom gibi hastalıkların belirtisi olabilir. Tekrarlıyorsa mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

Göz Kararması Nasıl Düzelir?

Göz kararması anında oturup dinlenmek, su içmek veya kan şekeri düşüklüğünde şekerli bir şeyler tüketmek faydalıdır. Tekrarlayan durumlarda mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

Göz Etrafı (Çevresi) Neden Kararır?

Göz çevresi kararması genetik yatkınlık, uykusuzluk, stres, alerji, yaşlanma, anemi veya güneşe maruz kalma gibi nedenlerden kaynaklanabilir. Kalıcı ise doktora başvurulmalıdır.

Ayağa Kalkınca Göz Kararması Ne Eksikliğinden Olur?

Ayağa kalkınca göz kararması genellikle sıvı eksikliği (dehidrasyon), demir eksikliği (anemi) veya elektrolit dengesizliğinden kaynaklanabilir. Bu durum sıkça tekrarlıyorsa doktora başvurulmalıdır.

Tansiyon Göz Kararması Yapar Mı?

Evet, tansiyon düşüklüğü (hipotansiyon) veya ani tansiyon değişiklikleri göz kararmasına neden olabilir. Bu durum, beyne ve göze giden kan akışının azalmasından kaynaklanır.

Sürekli Göz Kararması Neden Olur?

Sürekli göz kararması, anemi, düşük tansiyon, kalp hastalıkları, kronik hipoglisemi veya beyne giden kan akışındaki problemler gibi ciddi sağlık sorunlarından kaynaklanabilir. Mutlaka doktora başvurulmalıdır.


Tarih: 11/12/2024
HIZLI RANDEVU AL