BLOG
BİR TIKLA RANDEVU AL!
Lütfen "Ben robot değilim" olarak işaretleyiniz.

Göz Altı Yağ Bezeleri Neden Olur? Nasıl Geçer?

Göz altı yağ bezeleri yaş ya da cinsiyet fark etmeksizin tüm bireylerde ortaya çıkabilen yaygın bir sağlık sorunudur. Pek çok kişide, özellikle de orta yaştan itibaren göz çevresinde yağ bezelerinin yer aldığı görülebilir. Yağ bezeleri genellikle beyaz renkli, yuvarlak yapıda ve küçük boyutlu keseler şeklindedir.

göz altı yağ bezesi

Oluşum şekillerine göre bunlar milium, siringoma, lipom veya ksantelezma olarak adlandırılabilir. Çok büyük yapılı ve göz kapağına yakın kitlelerin haricinde yağ bezeleri çoğu zaman herhangi bir zararı olmayan oluşumlardır. Ancak kozmetik anlamda istenmeyen bir görüntüye yol açmaları nedeniyle kişilerde rahatsızlık oluşturabilir. Göze ve göz kapağına yakın olan büyük yağ kitleleri ise sağlık açısından da çeşitli olumsuzluklar yaratabilir. Bu nedenle göz altı yağ bezesi tıbbi veya kozmetik nedenlerle gerektiğinde tedavi edilebilir. Göz altı yağ bezesi için yağ kistinin türü ve oluşum nedeni belirlendikten sonra çeşitli tedavi yöntemlerinden uygun olanı tercih edilerek uygulanabilir. Böylelikle göz çevresindeki istenmeyen görüntü ortadan kaldırılabilir.

Göz Altı Yağ Bezeleri Neden Olur?

Göz altı yağ bezesi tek başına veya grup halinde göz çevresi bölgesinde, burun veya yanaklarda oluşabilen küçük boyutlu kitlelerdir. Çoğu zaman bu kitleler keratin adı verilen proteinin cilt altında sıkışmasından kaynaklı ortaya çıkar. Milium veya milia olarak adlandırılan bu tip yağ bezeleri yeni doğanlarda ve aynı zamanda yetişkin bireylerde sık karşılaşılan cilt sorunları arasındadır. Ksantelezma olarak adlandırılan sarı renkli ve daha büyük kitleler genellikle her iki gözün çevresinde görülen ve yüksek kolesterol düzeylerine bağlı olarak oluşan yağ bezeleri şeklindedir. Lipom adı verilen diğer büyük boyutlu göz altı yağ bezesi türü ise alt veya üst göz kapağında belirgin bir şişliğe yol açan yağ bezesi tipidir. Ksantelezma ve lipom türü bezeler yetişkinlik döneminde daha yaygın görülür. Daha nadir olmakla birlikte ter bezlerinden kaynaklanan siringomalar da göz altı yağ bezesi ile benzer görünümde olabilir. Ancak göz altı yağ bezesi türleri arasında en yaygın görüleni milia olarak adlandırılan küçük, beyaz ve yuvarlak yapılı noktalardır.

Yağ bezeleri neden olur sorusu pek çok kişi tarafından sorulmakla birlikte göz altı yağ bezesi oluşumunda etkili olabilen çok sayıda neden olabileceği bilinmelidir. Yeni doğanlarda görülen yağ bezeleri ve yetişkinlik dönemi yağ bezesi oluşumları bu noktada birbirinden ayrılmalıdır. Yeni doğanlarda görülen göz altı yağ bezesi sorunu için oluşum nedeni henüz tam olarak bilinmemektedir ve çoğu zaman doğumdan itibaren bebekte var olduğu görülür. Bunlar genellikle zaman içerisinde kendiliğinden iyileşir. Daha büyük çocuklarda ve yetişkinlikte meydana gelen yağ bezeleri oluşumunun nedenleri arasında ise şunlar yer alabilir:

  • Bir tür bağ dokusu hastalığı olan Epidermolizis bülloza ve vampir hastalığı olarak da bilinen, bir tür kan hastalığı (porfiri) olan Porphyria cutanea hastalıkları
  • Kalıtsal çoklu lipomatöz, Gardner sendromu gibi vücutta çeşitli yağ kitlelerinin oluşumunu beraberinde getiren genetik hastalıklar
  • Alerjik dermatitler, ürtiker gibi ciltte kabarıklıklara yol açabilen hastalıklar
  • Cilt yanıkları
  • Uzun süre güneşe maruz kalma
  • Steroid içerikli kremlerin uzun süreli kullanımı
  • Cilt yenilemeye yönelik yapılan işlemler
  • Yaşlanma ile birlikte cildin doğal süreçlerinin aksaması
  • Yaralanmalar, alerjik reaksiyonlar ve otoimmün hastalıklar
  • Cildin maruz kaldığı bazı kimyasal maddeler.

Göz Altı Yağ Bezeleri Bulaşıcı Mıdır?

Göz altı yağ bezesi oluşumunun, görünüm olarak siğile benzerliği nedeniyle, bulaşıcı olup olmadığı çoğu insan tarafından merak edilen ve endişe duyulan konulardan biridir. Özellikle bebekler ve çocuklar arasında da görüldüğünden ebeveynlerin bu konuda tereddüt yaşadığı sıklıkla görülür. Ancak göz altı yağ bezesi, siğilden farklı olarak, bulaşıcı değildir ve temasla ya da herhangi başka bir yolla kişiden kişiye aktarılmaları mümkün değildir. Bu nedenle bu konuda endişeye kapılmaya gerek yoktur.

Göz Altı Yağ Bezeleri Görmeyi Etkiler mi?

Göz altı yağ bezesi görmeyi genellikle etkilemez. Bunlar yalnızca cilt yüzeyinin görünümünü bozan kozmetik sorunlar olarak kabul edilir. Çoğu zaman ağrıya, şişliğe ya da kızarıklığa dahi neden olmayan bu bezeler küçük boyutlu oldukları durumlarda genellikle zararsızdır. Ancak göz kapağının göz ile temas eden kısmında şişliğe neden olması durumunda ya da göz altı yağ bezesi göz kapağında geniş bir alan kapladığında göz küresinde baskı oluşabilir. Bunun haricinde göz kapağının iç yüzeyinde çıkan yağ bezeleri göz sağlığını olumsuz etkileyebilir. Böyle durumlarda göz altı yağ bezesi için mutlaka cerrahi müdahale ile tedavi gerçekleştirilmelidir.

Göz Altı Yağ Bezeleri Nasıl Geçer?

Göz altı yağ bezesi nasıl geçer sorusu bu sorunu yaşayan kişiler tarafından sık sorulan soruların başında gelir. Bebeklerde ve küçük çocuklarda göz çevresi ve göz altı yağ bezesi genellikle birkaç ay içerisinde kendiliğinden iyileşir. Bu nedenle herhangi bir rahatsızlığa neden olmadıkları takdirde özel bir tedavi gerektirmez. Yetişkinlik döneminde kişiyi estetik açıdan rahatsız etmeyen küçük ve zararsız yağ bezeleri için de herhangi bir tedavi gerekliliği bulunmaz. Ancak kitlenin iyi huylu ve basit bir yağ bezesi olduğundan emin olmanız adına doktor kontrolünden geçmeniz mutlaka önerilir. Görsel açıdan problem yaratan ve kişiyi rahatsız eden ya da sağlık açısından tedavi edilmesi önerilen yağ bezeleri için ise çeşitli yöntemler mevcuttur. Göz altı yağ bezesi nasıl geçer veya yağ bezeleri nasıl geçer sorularına yanıt olarak verilebilecek tedavi yöntemlerinden bazıları şunlardır:

  • Sıvı nitrojen tedavisi (kriyoterapi) yardımıyla bezenin dondurulması
  • Steril iğne yardımıyla göz altı yağ bezesi içeriğinin boşaltılması
  • A vitamini içeren kremler olan topikal retinoidler ile cilt soyucu tedavi
  • Lazer vuruşları ile kistin çıkarılmasını sağlayan lazer ablasyonu tedavisi
  • Isı ile yağ bezesinin giderilmesini sağlayan diatermi tedavisi
  • Kistin cerrahi prosedürle kazınması şeklinde gerçekleştirilen küretaj uygulaması

Göz Altındaki Yağ Bezeleri İçin Hangi Doktora Gidilmeli?

Göz çevresinde yağ bezelerine sahipseniz veya vücudunuzda yağ kitleleri gözlemliyorsanız öncelikli olarak bir dermatoloji (cildiye) uzmanına başvurarak muayeneden geçmeniz gerekir. Bazı cilt hastalıkları yağ bezeleri ile benzer bir görünüm oluşturabilir ancak bunlar farklı oluşum mekanizmalarına sahip olabilir. Bu nedenle dermatoloji uzmanı tarafından yapılacak detaylı bir fiziksel muayene ile yaşadığınız sorunun yağ bezesi olup olmadığını tam olarak öğrenebilirsiniz. Göz altındaki yağ bezeleri ve türü cildiye uzmanlarınca tespit edildikten sonra cerrahi tedavi isteğiniz varsa hekiminiz tarafından böyle bir öneride bulunulmuşsa genel cerrahi uzmanlarına da başvurabilirsiniz (7). Bununla birlikte özellikle göze yakın konumlanmış yağ bezeleri göz için risk oluşturabileceğinden bir göz doktoruna başvurmanız daha doğru olacaktır. Ancak topikal kremler gibi çeşitli medikal tedaviler önerilmiş ve/veya göz altı yağ bezesi için herhangi bir cerrahi tedavi planlanmamış ise bunlar dermatoloji uzmanınızca yönetilebilir. Göz altı yağ bezesi için herhangi bir tedavi sürecine ihtiyaç duymanız halinde tüm bu planlamalarınız ve yönlendirmeleriniz doktorlar tarafından gerçekleştirilecektir.

Göz Altı Yağ Bezesine Ne İyi Gelir?

Göz çevresindeki yağ bezeleri oluşumunu tamamladıktan sonra özellikle de yetişkinlik dönemindeki bireyler için kalıcı niteliktedir. Bu göz altı yağ bezesi oluşumları tıbbi olarak müdahale edilmedikleri takdirde kendiliğinden kaybolmaz ve genel olarak varlığını sürdürür. Ancak bazı bireylerin cildi göz altı yağ bezesi oluşturmaya çok daha yatkın olabilir. Bu kişilerde çeşitli önlemlerin alınması yeni bezelerin oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir. Cildiye uzmanınızca önerilecek doğru cilt bakım ürünleri ile günlük cilt temizliğinin düzenli olarak yapılması bunların başında gelir. Uzun süre güneşe maruz kalmak göz altı yağ bezesi oluşumunun bir diğer sebebidir. Bu nedenle cilt tipi ile uyumlu güneş koruyucu kremlerin kullanımı da alışkanlık haline getirilmelidir. Bazı kişilerde yağ bezeleri uzun süre devam eden alerjik reaksiyonlardan kaynaklı olarak ortaya çıkarlar. Bu nedenle alerjik hastalıkları bulunan kişiler alerjen tetikleyicilerden ve gıdalardan uzak kalmaya özen göstermeli, kendilerine reçetelendirilmiş olan alerji önleyici ilaçları ise düzenli şekilde kullanmalıdır.

Göz altı yağ bezesi konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer konu sıkma veya delme gibi bireysel müdahalelerle bezelerin boşaltılmaya çalışılmamasıdır. Bu müdahaleler bezenin bulunduğu bölgede iz kalması, bölgenin hasar alması ve enfeksiyon kapması açısından riskler oluşturur. Dolayısıyla estetik açıdan rahatsız eden göz altı yağ bezesi için mutlaka tıbbi destek alınmalı, evde müdahaleden kesinlikle kaçınılmalıdır. Siz de yağ bezesi sorunu yaşıyorsanız, göz altı yağ bezesi nasıl geçer diye merak ediyorsanız bir uzmanın kontrolünden geçmenizde fayda vardır. Cildinizde oluşan bu görüntüden rahatsızsanız dermatoloji uzmanları, genel cerrahi uzmanları ve göz çevresi için göz doktoruna başvurarak tedavi seçenekleri hakkında bilgi alabilirsiniz.

Tarih: 17/04/2023
HIZLI RANDEVU AL