BLOG
BİR TIKLA RANDEVU AL!
Lütfen "Ben robot değilim" olarak işaretleyiniz.

Genel Göz Muayenesinde Yapılan İşlemler

Genel göz muayenesi, koruyucu göz sağlığı açısından ve hastalıkların tanısı amacı ile gözlerimizin her ikisinin de hem işlevsel hem de anatomik olarak değerlendirilmesi amacı ile gerçekleştirilmektedir. Gözlerin işlevsel olarak değerlendirilmesi, görme ve görme ile ilgili olmayan göz hareketleri ve göz hizalanmaları vb. süreçleri içermektedir. Bu süreçlerin en temelleri şunlardır;

genel-goz-muayenesi

1. Gözün kırma kusuru ölçümü

Göz numarasını ölçmeye yarayan otorefraktometre cihazı ile hastanın gözünde miyop, hipermetrop ve astigmatın var olup olmadığını ölçülür ve en uygun gözlük numaraları tespit edilir. Bazı durumlarda, özellikle çocuk muayenelerinde, gözlerin adapte yeteneğini geçici olarak zayıflatma amacıyla gözlere bir damla damlatılır ve otorefraktometre ölçümü bir süre beklendikten sonra yapılır.

2. Biyomikroskobik Muayene

Biyomikroskop olmadan göz muayenesinin yapılması mümkün değildir, çünkü göz dokularının büyütülmeden, çıplak gözle incelenmesi mümkün değildir. Özel cihazlar yardımı ile göz kapakları, konjonktiva, sklera, kornea, iris, lens ve retina tabakasının detayları incelenir. Eğer bir sorun varsa kişiye özel tedavi yöntemleri belirlenir.

3. Bilgisayarlı (Glokom) Göz Tansiyonu Ölçümü

Bilgisayar destekli cihazlarla göze temiz hava püskürtülerek göz tansiyonu ölçümü yapılır. Göz tansiyonu ölçümü bazı durumlarda manüel olarak da doktorunuz tarafından ölçülebilir.

4. Görme Keskinliği Muayenesi

İnce detayları görebilme yeteneğimiz, büyükten küçüğe sıralanan harf, sayı ya da şekilleri belli mesafeden okunmasıyla ölçülür. Düzeltilmemiş görme keskinliği bir gözün çıplak olarak, yani gözlük, mercek ya da kontakt lens olmadan sahip olduğu en iyi görme seviyesidir. Düzeltilmiş görme keskinliği bir gözün önüne mercek ya da gözlük camı yerleştirilerek elde edilebilen en iyi görme derecesidir.

Gözlük muayenesinde göz doktoru gözün önüne çeşitli camlar yerleştirir ve hastaya en iyi, en rahat görüşü sağlayan cam numaralarını tespit eder. Doktor bu muayene sırasında otorefraktometre cihazının ölçümlerinden yararlanır.

5. Göz Dibi Muayenesi

Doktorunuzun kullanacağı özel mercekler yardımıyla yapılan bu muayene ile gözün arka kısmında bulunan vitreus, retina, optik sinir ve sarı nokta incelenir. Vitreusun saydamlığı, kıvamı, retina damarının görünümü, optik sinirin rengi, sınırları, çukurluğu ve bu gibi pek çok özellik ayrıntılı olarak değerlendirilerek diyabet, hipertansiyon ve kalıtsal hastalıklar v.b. tespit edilir. Sarı nokta muayenesi ile özellikle 60 yaş ve yukarısında görülebilen yaşa bağlı sarı nokta hastalığı erken evrelerde yakalanabilir. Bu muayenenin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için bazı kişilerde gözbebeği çeşitli damlalarla büyütülür. Bu damlalar geçici olarak görmede bulanıklık yaparlar.

Kapsamlı bir göz muayenesi sayesinde göz hastalıklarının yanı sıra hayati önemi olan şeker hastalığı, beyin tümörleri, MS gibi pek çok hastalık da erken tespit edilebilmektedir. Gözlerimiz çok önemli bir duyu organımız olarak yaşantımızın her anında önemle korumamız ve her yıl kontrolünü yaptırmamız gereken yaşama açılan pencerelerimizdir.


Tarih: 01/05/2021
HIZLI RANDEVU AL