444 0 481

SOSYAL MEDYADA BİZİ TAKİP EDİN

Excimer Lazer Tedavisi Nedir?

Excimer lazer göz ameliyatı, göz yüzeyini sorun ortadan kalkacak şekilde yeniden şekillendiren bir prosedürdür. Kırılma kusurlarını içeren göz hastalıkları gözlük ve kontakt lens ile sorun oluşturmayacak şekilde düzeltilebilir ise bir tedavi oluşturulmaz. Göz hastalıklarında kalıcı tedavi için excimer lazer yöntemine başvurulur. Uzağı görememe ya da astigmatizm gibi göz problemlerini iyileştirmek için yapılır. Aynı zamanda presbiyopinin (yaşlandıkça yakını görme zorluğu) üstesinden gelmede de yardımcı olabilir. Birçok lazer göz cerrahisi lokal anestezi altında gerçekleştirilir.

Excimer Lazer Nedir?

Excimer lazer, PRK ve LASIK işlemlerini gerçekleştirmek için kullanılan ve korneanın şeklini değiştirmeyi içeren göz lazer işlemidir. Hastanın refraksiyonu ve kornea topografisi ile programlanmış bir bilgisayar, lazer ışınını kornea dokusunu hassas bir şekilde çıkarmak için kontrol eder. Fakat her hasta excimer laser tedavisi için aday değildir. Uygun olmayan yaş, yüksek kırma kusuru ve çeşitli sistemik hastalıklarda hastanın tedaviden verim alması mümkün olmayabilir.  Excimer lazer, kırma kusurlarından kaynaklanan yaygın görme problemlerini düzelten bir prosedürdür. Kırılma hataları, gözlerin görüntüleri, ışığı algılayan gözün arkasındaki doku olan retinaya doğru bir şekilde odaklanamadığında ortaya çıkar. Sonuç olarak, kırma kusurları bulanık görmeye neden olur ve tedavi edilmesi gerekebilir. Kırma kusurlarının türleri şunlardır:

  • Miyop (uzağı görememe)
  • Hipermetrop (uzağı görememe)
  • Astigmatizm
  • Presbiyopi (yaşa bağlı yakını görememe)

Wavefront Teknolojisi

Wavefront teknolojisi bir göz ameliyatı yöntemidir ve özellikle LASIK tedavisi yapamayan kişiler için yararlıdır. Cerrah, göze güvenli bir ışık ışını iletmek için wavefront cihazını kullanarak başlar. Işık daha sonrasında gözün arka kısmından gözbebeğinden dışarı ve aberometri cihazına geri yansıtılır. Yansıyan ışık dalgası alınır ve hem düşük hem de yüksek dereceli sapmaları ölçen bir model halinde düzenlenir. Tüm bu görsel ölçümler daha sonra dalga cephesi haritası olarak adlandırılan 3 boyutlu bir harita olarak görüntülenir. Bu, korneanın gerçek gradyanlarının yanı sıra tüm kusurları en ince ayrıntısına kadar ortaya çıkarır. Bu lekeler veya kusurlar, ışığın gözün kırılma şeklini etkileyerek görüş bozuklukları yaşamasına neden olabilir. Bu tarama ile lazer, kusurları hedeflemek için programlanır ve daha pürüzsüz bir kornea yüzeyi oluşturur.

Excimer Lazer Tedavisi

Excimer lazer ile tedavi edilen bozukluk kalıcı olarak ortadan kaldırılmış olmalıdır. Ameliyat mevcut görme problemini düzeltir, ancak ameliyat sonrası gözler zamanla değişmeye devam eder. Bu nedenle, ameliyat mevcut görme sorunu düzeltilse bile, özellikle genç yaşta lazer ameliyatı olan kişilerde, daha sonra başka görme sorunları meydana gelebilir. İşlemden önce, cerrah kişinin ihtiyaçlarını ve sahip olabileceği belirli riskleri kontrol eder, gözlerin ölçüsünü alır ve bir prosedür hazırlar. İşlemin süresi kişiye ve yapılan işlemlere göre değişebilir, genellikle göz başına yaklaşık 30 dakika sürer.

Excimer Lazer Uygulamaları Nelerdir?

Excimer lazer uygulamalarının birkaç şekli vardır. LASIK (lazer in-situ keratomileusis) en popüler seçeneklerden biri olmasına rağmen, herkes bu tedaviye uygun olmayabilir. Göz doktoru hangi göz ameliyatının kişiye uygun olan seçenek olduğunu belirleyebilir. Excimer lazer tedavisinde pek çok seçenek mevcuttur. Örneğin LASIK sırasında kornea tabakasına flep oluşturmak gözlerde kurumanın artmasına neden olabilir. Bu durum zamanla düzelse de, kronik göz kuruluğu olan kişiler için sorun oluşturabilir. PRK ise özellikle yüksek etkili sporlarla uğraşan kişiler ya da LASIK yapılamayan kişiler için daha uygun bir seçenek olabilir. Korneanın kalınlığı da ne tür lazer uygulanması gerektiğini belirleyebilir. Fakat bazı kişiler bu uygulamalar için uygun kabul edilmez. Özellikle göz numaraları 12 dereceye kadar miyop 6 dereceye kadar hipermetrop ve 6 dereceye kadar astigmat olan hastalar bu tedaviden yararlanabilir.

LASIK

LASIK göz ameliyatı, kornea adı verilen gözün berrak yüzeyini yeniden şekillendirerek görüşü düzeltir. Kişi eğer yakını göremiyorsa, lazer korneanın eğriliğini düzleştirerek gözün odaklanma gücünü azaltır. Eğer uzağı göremiyorsa, lazer korneayı dikleştirerek odaklama gücünü artırır. Kişide astigmat problemi bulunuyorsa LASIK korneanın düzensiz şeklini düzeltir, böylece görme düzelir.

iLASIK

iLASIK, bıçaksız bir görme düzeltme ameliyatıdır. Bu prosedür, yüksek doğruluğu ve düşük ciddi komplikasyon riski nedeniyle güvenilir kabul edilir. Kornea flebinin oluşturulması 30 saniyeden az sürer. Ancak her iki gözün de düzeltilmesi yaklaşık 20 dakika sürebilir. iLASIK göz ameliyatı veya IntraLase LASIK geleneksel LASIK ameliyatının komplikasyonlarını en aza indirdiği için bir LASIK iyileştirmesi olarak kabul edilir.

No Touch Lazer (TransPRK)

No touch lazer yönteminde bir lazer diğer yöntemler gibi kullanılır, ancak LASIK’ in aksine cerrah kornea flebi oluşturmaz. Bunun yerine korneanın dış tabakasını (epitel) çıkarmak için alkol solüsyonu uygular veya cerrahi aletler kullanır. PRK, refraktif (veya ışık odaklama) yeteneklerini geliştirmek için korneanın yüzeyinden mikroskobik miktarlarda dokuyu kaldırarak görüşü düzeltmek için bir excimer lazer kullanır. Doktor gözü uyuşturmak için topikal (göz damlası) anestezi kullanır ve göz kapaklarını açık tutmak için gözün üzerine bir spekulum yerleştirir. Daha sonra epitel olarak bilinen korneanın dış tabakası ya mekanik olarak (küçük bir süpürme aleti ya da fırça ile) ya da bir lazerle çıkarılır.

Excimer Lazer Kimlere Uygulanır?

Göz doktorları birçok göz rahatsızlığını excimer lazer kullanarak tedavi edebilir. Lazer göz ameliyatı yapılabilmesi için kişinin 18 yaş üzeri olması gerekir. Aynı zamanda eğer göz numaralarında bir bozukluk söz konusu ise 2 yıl kadar numaralarda değişim gözlenmemesi gerekebilir. Kişinin ameliyata uygunluğuna yapılan tetkikler sonucu karar verilir. Retina yırtılırsa veya gözün arkasından ayrılırsa, görüş kaybedilebilir. Göz doktorları genellikle retinayı termal bir lazerle onarır. Lazerden gelen ısı, retinayı gözün arka duvarına tekrar mühürlemek için kullanılır. Aynı zamanda uzağı ya da yakını görememe ve astigmat gibi problemleri düzeltmek için de lazer kullanılabilir. Kornea eğrilikleri değiştirilerek bu problemler ortadan kaldırılabilir.

Excimer Lazer Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Excimer lazer prosedürünün kendisi ağrısız kabul edilse de anestezinin etkisi geçtikten sonra hastalar iyileşme sürecinde tipik olarak rahatsızlık, bulanık görme, gözlerde kuruma, parlama ve haleler yaşayabilir. Bu iyileşme sürecinde görüşün tamamen düzelmesi birkaç gün veya üç aya kadar sürebilir. İşlemden hemen sonra gözler biraz yanabilir, kaşınabilir veya içinde bir şey varmış gibi batma hissedilebilir. Görüş bir süre muhtemelen puslu ve bulanık olur. Ek olarak göz beyazı kırmızı veya kanlı görünebilir. Bu semptomlar ameliyattan sonraki birkaç gün ya da ertesi gün içinde önemli ölçüde düzelme gösterir.

Ameliyat sonrası oluşabilecek sorunlardan biri de enfeksiyondur. Enfeksiyonu önlemeye yardımcı olmak için, göz çevresinde losyon, krem ya da makyaj malzemesi kullanılmadan önce mutlaka göz doktoruna danışılmalıdır. Aynı zamanda gözlere temas riski yüksek olan sporlar ve fiziksel aktivitelerden bir süre kaçınmak gerekir.

Lazer ameliyatından hemen sonra gözleri korumak için ekstra özen göstermek çok önemlidir. Bu da minimum aktivite, azaltılmış ekran süresi ve gözleri yoran aktivitelerden bir süre uzak kalması anlamına gelir. Göz doktoru tedavinin ilk birkaç günü içinde iyileşmeyi kontrol etmek için bir muayene ayarlayabilir. Birinci aydan sonra, iyileşme tamamlanmak üzere olduğundan, görme yeteneğin önemli bir iyileşme fark edilmelidir. Bazı hastalarda lazer göz ameliyatından sonra 6 aya kadar gözlerde kuruma görülebilir.

ONLINE RANDEVU FORMU

venividigoz-logo.png

Bilgileriniz tarafımıza ulaştı.
Hasta danışmanlarımız en kısa sürede sizinle iletişime geçecektir. Teşekkürler.